19.04.2018 | 12:40h ► 12:51h Priština

Vlada Kosova usvojila platformu za razgovore sa Srbijom

Vlada Kosova usvojila platformu za razgovore sa Srbijom Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević
Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila platformu za dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koja će biti dostavljena Skupštini Kosova na usvajanje.

 

 


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da će dijalog biti završen obostranim priznanjem.

"Došlo je vreme da Vlada predloži Skupštini platformu za dijalog, koja će biti usvojena kao rezolucija u parlamentu Kosova", kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer je najavio da će o platformi informisati predsednika Kosova Hašima Tačija koji vodi politički deo dijaloga Beograda i Prištine.

Predstavnici opozicije u kosovskom parlamentu protiv su da dijalog vodi Hašim Tači i zahtevaju jasnu platformu za dijalog.

 

RSE: Tači ovlašćen državnom platformom da okonča dijalog

Državna platforma za finalizaciju briselskog dijaloga, koju je Vlada Kosova usvojila u četvrtak i prosledila Skupštini, ovlašćuje predsednika Kosova Hašima Tačija da, zajedno sa kosovskom delegacijom koja će biti formirana, vodi razgovore o postizanju međunarodno obavezujućeg pravnog sporazuma Kosova i Srbije, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Delegaciju će činiti predstavnici svih političkih partija, navodi se u Platformi u koju je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

U dokumentu stoji da Skupština insistira da dijalog treba da se okonča međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba da dođe do recipročnog priznanja Kosova i Srbije.

Skupština, navodi se u Platformi, smatra da se međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom treba omogućiti potpuna normalizacija odnosa dve zemlje, uz poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Skupština takođe podržava ulogu posrednika Evropske unije i podršku Sjedinjenih Država u postizanju tog sporazuma, koji će, kako se navodi, Kosovu omogućiti članstvo u Ujedinjenim nacijama i svim ostalim relevantnim međunarodnim organizacijama, kao i ubrzani evroatlantski put.

Od predsednika Kosova se traži da redovno obaveštava Skupštinu o toku dijaloga delegacija Kosova i Srbije, te da je Skupština vrhovni autoritet koji će ratifikovati sporazum postignut u dijalogu sa Srbijom.

autor: SA izvor: Beta/N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side