22.11.2017 | 18:05h ► 20:17h Priština

Vlada Kosova: Presuda Mladiću pobeda međunarodne pravde i satisfakcija za žrtve

Vlada Kosova: Presuda Mladiću pobeda međunarodne pravde i satisfakcija za žrtve Foto: Beta / Armenija Z. Bešević
Vlada Kosova ocenila je danas da presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, predstavlja pobedu međunarodne pravde i satisfakciju za žrtve rata u Bosni i Hercegovini i da je vlast predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića primenila iste oblike zločina, za koje je Mladić osuđen, i na Kosovu.

"Vlada i narod Kosova ovim povodom, podsećaju svetsku javnost da su režim Slobodana Miloševića i njegovi generali takođe primenili i na Kosovu sve oblike zločina opisane u optužnici protiv Mladića", navodi se u saopštenju Vlade Kosova povodom presude Mladiću.

Kako se navodi, "Miloševićeva Srbija" ubila je 11.000 albanskih civila na Kosovu, spalila i uništila 130.000 kuća, uzela kao taoce još 4.000 ljudi, koristila kao ratno oruđe silovanje hiljada žena, i na kraju je deportovala oko 800.000 Albanaca sa Kosova.

"Vlada Kosova smatra da je suviše jeziv signal za generacije koje dolaze, tendencija rehabilitacije ratnih zločinaca, bilo kroz njihovo pretvaranje u heroje, bilo kroz njihovu rehabilitaciju, tako što ih se predlaže za predavače na vojnim akademijama", ocenjuje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da poruka koju je danas preneo Haški tribunal "treba da služi pre svega vladama u regionu da se smelo suočavaju sa prošlošću i da pokažu više odlučnosti da kažu ne etno-nacionalističkim politikama, kao i da podstiču više razumevanja prema žrtvama, bez obzira na njihovo poreklo".

"Ova presuda Haškog tribunala treba da posluži kao podsetnik vladama u regionu da definitivno odustaju od nasilja u rešavanju otvorenih pitanja i da se usmere ka pomirenju, priznavanju i poštovanju međusobnih vrednosti, da bi se ohrabrilo prihvatanje zajedničkih evropskih vrednosti i da bi se podstakla težnja naroda regiona ka evropskim i evroatlantskim integracijama", navodi se u saopštenju.

 

Tači: Kazna izrečena Mladiću značajna za sigurnost i pravdu prema žrtvama

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da je presuda Haškog tribunala bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću značajna za sigurnost i pravdu prema žrtvama.

"Mislimo danas o Srebrenici. Mi takođe treba da obezbedimo da autori dela i podstrekači genocidnih ideologija nastave da plaćaju za zlo koje su izvršili iz Beograda", napisao je Tači na svom Tviter nalogu.

Haški tribunal ranije danas prvostepeno je osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side