18.07.2018 Priština

Vlada Kosova pozdravila pozitivnu preporuku EK o liberalizaciji viza

Vlada Kosova pozdravila pozitivnu preporuku EK o liberalizaciji viza Foto: Beta / Armenija Z. Bešević
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj pozdravio je večeras pozitivnu preporuku Evropske Komisije za liberalizaciju viza za građane Kosova i ocenio da je dokaz napretka zemlje na putu ka potpunoj integraciji u evroatlantske strukture, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Premijer Ramuš Haradinaj i Vlada Kosova svesni su činjenice da Kosovo na putu ka potpunoj integraciji čeka još puno posla i izazova, za koje će biti konkretnih angažovanja institucija i celog društva. Angažovanje za ispunjavanje kriterijuma koji nas približavaju razvijenim evropskim zemljama biće nastavljeno", navodi se u saopštenju.

Premijer i Vlada Kosova izrazili su očekivanje da će preporuku EK za liberalizaciju viza podržati i Evropski Parlament i Savet ministara, kako bi slobodno kretanje građana Kosova u evropskim zemljama postalo stvarnost do kraja ove godine.

Kontinuirani cilj Vlade Kosova, kako se navodi, predstavlja izgradnja demokratskog, održivog, razvijenog društva sa socijalnim blagostanjem.

Vlada Kosova na čelu sa premijerom izražava uverenje da će građani i kosovske institucije znati da cene ispravno i poštuju odluke i pravila evropskih institucija za slobodno kretanje, navodi se u saopštenju.

"U tom pogledu, mi garantujemo institucionalnu podršku za poštovanje kriterijuma, pravila i procedura koja se povezuju sa ovom preporukom Evropske Komisije", dodaje se u saopštenju.

Komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos ranije danas je izjavio da je Kosovo ispunilo se standarde za liberalizaciju viza.

"Posle mnogo godina, napora i velikog posla, Komisija sada potvrđuje da je Kosovo ispunilo sve standarde za liberalizaciju viza. Sada mi pozivamo Evropski savet i parlament da idu napred i da usvoje naš predlog", rekao je Avramopulos na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side