Vlada Kosova donela nove mere za suzbijanje epidemije koronavirusa
25.09.2020 Priština

Vlada Kosova donela nove mere za suzbijanje epidemije koronavirusa

Vlada Kosova donela nove mere za suzbijanje epidemije koronavirusa Foto: prtscr youtube
Vlada Kosova odlučila je večeras da svi strani državljani koji na Kosovo dolaze iz visoko rizičnih zemalja, moraju da dokažu RT-PCR testom da nisu zaraženi koronavirusom, poštujući princip reciprociteta.

Svi stranci koji na Kosovo dolaze u tranzitu preko međunarodnog aerodroma Adem Jašari ne treba da imaju negativnu potvrdu o RT-PCR testu, pod uslovom da na ulazu potpišu izjavu da će u roku od tri sata napustiti teritoriju Kosova i predoče avionsku kartu.

Profesionalni prevoznici (vozači) ne moraju imati sertifikat o negativnom PCR testu, pod uslovom da se poštuje međunarodni transportni protokol.

Za organizovani prevoz autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom nije potreban negativni RT-PCR test, pod uslovom da je potpisana izjava da će napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati.

Strani državljani koji imaju dozvolu za privremeni ili stalni boravak na Kosovu po ulasku u zemlju moraju da podnesu potvrdu o negativnom RT-PCR testu, sačinjenu najkasnije 72 sata pre ulaska.

U slučaju da nemaju negativni test strani državljani su dužni da se samoizoluju sedam dana.

Strane diplomate akreditovane na Kosovu kao ni njihove porodice, ne moraju da imaju sertifikat o negativnom RT-PCR testu.

Strani državljani kojima je zakazano lečenje u zdravstvenim ustanovama na Kosovu mogu ući na Kosovo ako podnesu potvrdu za negativni test TR-PCR, napravljen najkasnije 72 sata pre ulaska kao i potvrdu za zakazani termin iz bolnice.

Nosioci ličnih dokumenata koje je izdalo Kosovo, sa adresom prebivališta u drugoj državi, prilikom ulaska moraju da podnesu potvrdu za negativni RT-PCR test, sačinjenu najkasnije 72 sata pre ulaska u zemlju.

Restorani, kafići i ostali ugostitelji, na osnovu procene opštinske vlasti i ako ispunjavaju uslove rada, poštujući mere zaštite od kovid-19 mogu da rade od 5.00 ujutru do 23.30.

Od 21 sat zabranjena je muzika u restoranima i kafićima, a neophodno je i poštovanje razdaljine od dva metra između stolova, kao i da na svakom stolu budu sredstva za dezinfekciju ruku.

Merenje temperature je obavezno za sve, prilikom ulaska u javne i privatne zgrade.

Ostaje na snazi zabrana okupljanje više od pet ljudi na javnim prostorima.

Na celoj teritoriji Kosova zabranjene su auto pijace i pijačna prodaja životinja, dok je klanje životinja dozvoljeno u prostorijama ovlašćenim za to.

Dozvoljeno je učešće u verskim ceremonijama i aktivnostima, u verskim objektima i izvan njih, u skladu sa Priručnikom za zaštitu od kovid-19.

Sve javne i privatne institucije dužne su da na određenim mestima drže dezinfekciona sredstva za ruke i maske za lice.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side