11.05.2018 Priština

Vlada Kosova dobila Predlog zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova

Vlada Kosova dobila Predlog zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Ministarstvo bezbednosnih snaga Kosova (MBSK), podnelo je Vladi Kosova nacrt Zakona o transformaciji BSK u vojsku Kosova i sada je na Vladi da isti razmotri i dostavi Skupštini Kosova, piše danas list "Zeri".

"Nakon prijema finansijskog izveštaja o budžetskim troškovima od strane Ministarstva finansija i odobrenja od strane Ministarstva za evropske integracije da je nacrt zakona usklađen sa zakonodavstvom EU, nacrt zakona za transformaciju Bezbednosnih snaga MBSK je 8. maja 2018. uputilo je vladi", rekao je za Zeri Ibrahim Šalja, portparol MBSK.

S druge strane, Vlada traži konsenzus o ovom pitanju, koji, po njima, treba da se postigne sa strateškim partnerima na Kosovu.

Pre skoro godinu dana predsednik Kosova Hašim Tači je dostavio predsedniku Skupštine Kosova Kadri Veseljiju predlog zakona koji je rađen u njegovom kabinetu i kojim se predviđalo da se transformacija izvrši zakonom i da naziv ostane isti, pošto su za promene imena potrebne ustavne promene.

Predlog kosovskog predsednika je naišao na suprotstavljane od strane međunarodnih faktora i predstavnika NATO-a koji su zatražili da se promena naziva i ovlašćenja izvrši širokom raspravom uz podršku svih zajednica i ustavnim izmenama.

Protiv transformacije BSK u Oružane snage Kosova izjasnili su se poslanici Srpske liste.

 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side