Vlada Kosova : Kosovo nikada nije ometalo dijalog sa Srbijom
13.08.2019 Priština

Vlada Kosova : Kosovo nikada nije ometalo dijalog sa Srbijom

Vlada Kosova : Kosovo nikada nije ometalo dijalog sa Srbijom Foto: Pixabay
Vlada Kosova je ocenila da Kosovo nikada nije ometalo dijalog Kosova i Srbije i uvek su bili spremni da sednu za sto za postizanje finalnog sporazuma koji je pravno obavezujući u postojećim granicama i koji vodi ka obostranom priznanju.

Komentarišući zahtev zemalja velike petorke za nastavak dijaloga, iz kabineta premijera u ostavci ; Ramuša Haradinaja, su za radio Slobodna Evropa izjavili kako se dijalog ne može uslovljavati.

"Vlada Republike Kosova, konkretno premijer Haradinaj, uvek je radio i bio jasan po pitanju prava Kosova da brani integritet i suverenitet zemlje. Prema tome, odluka o uvođenju takse na proizvode iz Srbije i BiH bila je neophodna i služi zaštiti interesa Kosova od neprijateljskog delovanja i neprestanih pretnji Srbije protiv države i institucija Kosova", kaže se u odgovoru kabineta premijera Kosova.

Vlade zemalja Kvinte pozvale su danas Srbiju i Kosovo da što je moguće brže obnove dijalog pod okriljem EU i da se uzdrže od koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma "neophodnog obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija".

U zajedničkom saopštenju, vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD navele su da su spremne da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju svoju ulogu u postizanju dogovora Srbije i Kosova, ali da to ne mogu da učine "dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, dok ne uklone prepreke i ne nastave da razgovaraju". "Za Kosovo to znači ukidanje taksi (na uvoz robe) koje je nametnulo Srbiji.

Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova", navodi se u saopštenju koje je medijima prosledila Ambasada SAD u Beogradu i Prištini. Vlade pet zemalja su navele da je "posle godina stagnacije došlo vreme da se stavi tačka na sukobe iz devedesetih" i da se "kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side