VKS: Informer povredio čast i ugled novinarke Nataše Mijušković
05.12.2019 Beograd

VKS: Informer povredio čast i ugled novinarke Nataše Mijušković

VKS: Informer povredio čast i ugled novinarke Nataše Mijušković Foto: pixabay.com
Vrhovni kasacioni sud (VKS) potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu kojom se "Insajder tim". d.o.o. i Dragan Vučićević proglašavaju krivim, jer su tekstom u "Informeru" iz novembra 2016. povredili čast i ugled novinarke Radio televizije Srbije Nataše Mijušković.

Okrivljeni su u obavezi da joj, na ime naknade nematerijalne štete, isplate 50.000 dinara - sa zakonskom kamatom od dana donošenja prvostepene presude, i sudske troškove, kao i da presuda bude objavljena najkasnije u drugom broju novina od dana pravosnažnosti presude.

U presudi Vrhovnog kasacionog suda, pored ostalog, piše da je pravo Mijušković da svoje mišljenje o nekom društvenom ili političkom pitanju iznese na društvenoj mreži zagarantovano pravom na slobodu izražavanja, koje propisuje član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U antrfileu teksta pod nazivom "Žuti Bujke uređuje RTS s Kenom i Đokom Vlahom", koji je "Informer" objavio 16.11.2016. piše da "urednica Nataša Mijušković, koja je u ponedeljak uveče potpisala Dnevnik 2 na RTS, ostrašćeno u svakoj prilici na Tviteru napada državu i vlast".

U tekstu, uz koji je objavljena i slika tadašnje urednice Dnevnika 2, navodi se da je nekoliko dana ranije ona na Tviteru pohvalila gostovanje urednika Bi Bi Sija Dušana Mašića "na CIA TV N1, u kom je on bez ikakvih argumenata i dokaza optužio državu za veze s mafijom, cenzuru, finansijsku kontrolu medija, ali i za prikrivanje i zaštitu osumnjičenih u slučaju Savamala".

"Komentarišući Mašićeve bolesne napade, Nataša Mijušković je napisala 'svaka na mestu'. Kako, dakle, osoba koja podržava najprizemnije pljuvanje i lažno optuživanje može objektivno da uređuje Dnevnik na Javnom medijskom servisu", piše u "Informeru" od 16. novembra 2016.

Mijušković je u današnjem saopštenju navela da kako okrivljeni u zakonskom roku nisu ispunili nijednu svoju obavezu iz presude Vrhovnog kasacionog suda, njen advokat će preduzeti dalje korake.

"Drago mi je da u zemlji još ima časnih sudija, i da nije moguće neutemljeno i nekažnjeno vređati. Takođe se nadam da država ima mehanizme da pravosnažana presuda bude sprovedena u delo", napisala je Mijušković.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side