Više od trećine ambasadorskih mesta Srbije u v.d. stanju i čeka formiranje nove Vlade
21.09.2020 Beograd

Više od trećine ambasadorskih mesta Srbije u v.d. stanju i čeka formiranje nove Vlade

Više od trećine ambasadorskih mesta Srbije u v.d. stanju i čeka formiranje nove Vlade Foto: Novi magazin / SA
U trenutku kada Srbija čeka novu Vladu a predstavnici Kine i SAD bore se za uticaj u našem regionu, Beograd u ovim državama nema ambasadore i generalne konzule, odnosno iščekuje se imenovanje novih ambasadora i generalnih konzula upravo u ovim državama.

Kako piše "Politika" u današnjem broju, Srbiju otpravnici poslova predstavljaju u čak 24 ambasade širom sveta, od Japana, Kine, Koreje, Azerbejdžana, Belorusije, Izraela, Maroka, Libije, do Kanade, Brazila, Norveške.

"Budući da Srbija ima 69 ambasada, to znači da je ispražnjeno više od trećine ambasadorskih mesta. Takođe u devet konzulata čeka se postavljanje generalnih konzula, a prazno je i mesto šefa naše misije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku. Trenutno ovaj posao obavlja otpravnik poslova Marina Ivanović", navodi Politika.

Kada je u pitanju region, istekli su mandati ambasadorima u Hrvatskoj, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

List navodi da Srbija najviše ambasada ima u Africi ukupno 11, a da od toga u pet ambasada trenutno upravljaju otpravnici poslova, odnosno ambasade su u v.d. stanju.

Postoje i diplomatsko-konzularna predstavništva koja godinama čekaju postavljanje novog šefa, poput Zambije, čije je rukovodstvo u v.d. stanju devet godina.

Iz Ministarstva spoljnjih poslova (MSP) Srbije su za "Politiku" naveli da "nije problem u nedostatku kadrova jer resorno ministarstvo raspolaže s dovoljno stručnih ljudi i može da pronađe najbolje rešenje za svaku poziciju", ali da bi bilo dobro da državu predstavljaju i neke ličnosti iz sfere javnog života, ali i iz sfere bezbednosti.

Iz MSP je pojašno i da su "ambasadori izaslanici predsednika Srbije i da je neophodno sve uskladiti", kao i da je pandemija korona virusa "usporila spoljnju politiku".

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side