Vilson: Zemlja koja ide u EU ne treba da prima oružje iz Moskve
06.08.2019 Beograd

Vilson: Zemlja koja ide u EU ne treba da prima oružje iz Moskve

Vilson: Zemlja koja ide u EU ne treba da prima oružje iz Moskve Foto: prtscr ytb
Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson izjavio je povodom isporuke ruskih tenkova Srbiji da zemlja koja ide u EU ne treba da prima naoružanje iz Moskve.

 

 

"Zemlja koja ide u EU, ne prima naoružanje iz Moskve, to nije kompatibilno", rekao je Vilson za Glas Amerike.

Upitan da li Srbija time šalje signale Zapadu i kako vidi nabavku oružja iz Rusije, Vilson je rekao da je to štetno i neodgovorno.

"Put Srbije ka EU je kroz normalizaciju odnosa sa Kosovom, ne kroz rusko naoružanje, ne preko oružja iz Moskve. Sve dok je Kosovo otvoreno pitanje, videćemo ruske pokušaje, videćemo srpske igre, sve te neke kontroverzne odnose", kazao je Vilson.

On je ocenio da trenutne odluke mogu da štete samim ciljevima Srbije i dodao da razume da je Rusija uz Beograd po pitanju članstva Kosova u UN.

Komentarišući izjavu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera koji je rekao da se nada da srpska opozicija neće bojkotovati izbore, Vilson je rekao da veruje u ustav i demokratske institucije, ali je dodao da srpska opozicija deluje u teškim uslovima.

"Ako ste srpska opozicija, teško je! U teškoj je situaciji i to mi je jasno. Ne sviđa mi se medijska situacija u Srbiji, jako je teško, zato i pričam sa vama, zato sam veoma zadovoljan poslom koji obavlja redakcija Glasa Amerike na srpskom jeziku, mislim da je zaista važan. Ako želite da čujete različita mišljenja, zaista je to teško", navodi Vilson.

On je naveo da primećuje trend bojkota, naročito na Balkanu, i osporavanja legitimiteta parlamenta, ali je upitao kuda to vodi.

"Veoma imam razumevanja za teške uslove u kojima deluje srpska opozicija, to nije lak zadatak. Istovremeno je važno biti na terenu, razgovarati sa ljudima i zajednicama, da uđu u trku, da budu odgovorni, i da se bore za političke ideje preko dostupnih mehanizama, dok pokušavaju da poboljšaju demokratske procese. Znam da to nije idealno, ali me brine i da se samo kaže 'Nećemo da učestvujemo'. Gde to vodi zemlju? To nije baš optimistično, ako vidite da su na terenu jedni glasovi i samo jedna snaga", dodao je Vilson.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 6.08.2019, 16:11h zoran

    A ko je rekao da mi idemo u " EU" ? Ne neide to tako.

  • 6.08.2019, 09:03h eks (3)

    Takvih kao što je Vilson ima "na lopate". Gospodine Vilson, kada budete osudili sve one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima, uključujući i NATO, onda možete da držite pridike. Do tada ćutite.

  • 6.08.2019, 08:45h Boris (1)

    Upravo u tome i jeste problem. EU je beskonačnim nizom ucena doveo do ubistva Đinđića i do toga da većina građana smatra da Srbija nikad neće ući u EU.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side