Vikimedija Srbije obeležava 10 godina širenja znanja
27.11.2015 Beograd

Vikimedija Srbije obeležava 10 godina širenja znanja

Vikimedija Srbije obeležava 10 godina širenja znanja
Vikimedija Srbije, neprofitno, nestranačko i nevladino udruženje, koje stoji iza projekta najveće južnoslovenske onlajn enciklopedije - Vikipedije na srpskom jeziku i drugih sličnih "Viki" projekata, 3. decembra proslavlja 10 godina uspešnog rada.

Konferencija za medije povodom obeležavanja jubileja biće održana u sredu, 2. decembra, u Startit centru, Savska 5, sa početkom u 18 sati.

O nastanku i razvoju udruženja govoriće predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković, kao i osnivači i članovi Upravnog i Akademskog odbora Miloš Rančić, Dragan Satarić, Ðorđe Stakić, Goran Obradović i Jelena Prodanović.

Na svečanoj proslavi biće uručene Zahvalnice za doprinos promociji slobodnog znanja dugogodišnjim partnerima i saradnicima, urednicima Vikipedije, volonterima. Program će biti upotpunjen projekcijom najboljih fotografija sa foto-konkursa "Viki voli Zemlju".

Vikimedija Srbije osnovana je 2005. godine, kao peti zvanični ogranak Vikimedijine Zadužbine u svetu. Amatersko udruženje koje je okupilo nekolicinu entuzijasta oko Vikipedije naraslo je u organizaciju koja danas broji preko 100 članova koji se vode misijom Vikimedijine Zadužbine - da svi ljudi na svetu imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Tokom ove decenije Vikimedija Srbije je podržavala i razvijala projekte koje realizuje Vikimedijina Zadužbina na globalnom nivou, u cilju promocije i podržavanja stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja isključivo na neproftan način. Najpoznatiji i najveći projekat je Vikipedija na srpskom jeziku, ali sa jednakom pažnjom se razvijaju i projekti Vikivesti, Vikirečnik, Vikiknjige, Vikiizvornik, Vikičitati, kao i Obrazovni program, foto-konkursi, takmičenja u pisanju članaka na Vikipediji, ali i saradnje sa brojnim institucijama kulture: bibliotekama, muzejima, arhivima, galerijama i drugim organizacijama.

Vikimedija Srbije bila je nosilac lokalizacije i integrisanja slobodnih licenci (Creative Commons) u međunarodno priznat sistem, međunarodnih okupljanja, regionalnih konferencija, festivala kulture, tribina, seminara i radionica o slobodnim sadržajima.

autor: MIM izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side