Vesna Pešić: Za rušenje u Savamali nije odgovarao niko osim mene i portala 'Peščanik'
09.08.2018 Beograd

Vesna Pešić: Za rušenje u Savamali nije odgovarao niko osim mene i portala 'Peščanik'

Vesna Pešić: Za rušenje u Savamali nije odgovarao niko osim mene i portala 'Peščanik' Foto: Medija centar
Sociološkinja Vesna Pešić izjavila je danas da za nelegalno rušenje objekata u beogradskoj četvrti Savamala nije odgovarao niko, osim nje i portala "Peščanik".

Ona je za televiziju N1 kazala da je nelegalno rušenje u Savamali najskandalozniji događaj, jer je država suspendovana, građani maltretirani, privatna imovina rušena noću pod fantomkama, ali da veruje da neće biti rešen zato što se zna ko ga je sproveo, kao što se imenom i prezimenom zna ko je iza nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku.

"Od celog tog skandala (u Savamali), svelo se na mene. Od svega toga, jedino sam ja stradala. Dve urednice 'Peščanika' i ja treba da platimo kaznu za sve što se događalo", kazala je Vesna Pešić.

Presudom Višeg suda u Beogradu, po tužbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kojom su portal "Peščanik" i ona kao stalna saradnica osuđeni da solidarno isplate 200.000 dinara Stefanoviću, kao i druge sudske troškove, zbog kolumne "Dosoljavanje" u kojoj je autorka iznela mišljenje o nelegalnom rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu i o izjavama ministra policije povodom tog događaja.

Ocenjujući da vlast koristi najgrublje izraze u obračunima sa svojim kritičarima, Vesna Pešić je kazala da nije očekivala da će biti tužena zbog tog teksta, koji je, kako je navela, pomalo i satiričan.

"Ja jesam koristila određene reči na jedan upadljiv način, zato što sam smatrala da su neka njegova (Stefanovićeva) objašnjenja zašto policija nije reagovala u Savamali - da ona nije reagovala zbog toga što policija nije htela sebe da izlaže opasnosti jer su kablovi bili otvoreni - od svih gluposti koje je rekao, neviđena glupost. Glupost je još veća kada se zna da je policija zvana da spreči nelegalno rušenje. Pa, što su otvoreni kablovi!? Ti si to morao da sprečiš", objašnjava Vesna Pećić.

Kvalifikujući takvo objašnjenje ministra kao "najgluplje", Vesna Pešić je rekla da nije mislila na njega lično, već da je to izuzetno glupa izjava za jednog ministra policije.

Podsetila je da vladajuća većina u Skupštini Srbije koristi najgrublje izraze u obračinima sa svojim političkim protivnicima, da predsednik države Aleksandar Vučić u javnom govori koristi izraze poput "kompletni idioti", "ološ", "debili" itd.

Ona je kazala da se sudija koja je donela prvostepenu presudu nije držala zakona, strogo je, kako navodi, izbacila kontekst rušenja u Savamali u kojem se sve dešava, a i "izmislila je da javna kritika mora da bude srazmerna određenim funkcionerima".

"Celog života sam u politici, i sad će ovaj ministar i ovaj predsednik da mi zabrane da govorim. Makar visila na Terazijama, ja ću uvek da govorim ono što mislim", poručila je Vesna Pešić.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side