Vesna Marković na zasedanju OEBS ukazala na kršenja prava Srba i SPC u Crnoj Gori
21.02.2020 Beč

Vesna Marković na zasedanju OEBS ukazala na kršenja prava Srba i SPC u Crnoj Gori

Vesna Marković na zasedanju OEBS ukazala na kršenja prava Srba i SPC u Crnoj Gori
Poslanica Skupštine Srbije Vesna Marković ukazala je danas na zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS u Beču na kršenja ljudskih prava i diskriminatorski odnos vlasti Crne Gore prema pripadnicima srpskog naroda i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, upozorivši da to može da ugrozi i saradnju među državama regiona.

U obraćanju učesnicima generalne debate, Marković je rekla da se "država Srbija ne meša u unutrašnja pitanja susednih zemalja", ali da "ima obavezu da štiti osnovna ljudska prava Srba koji žive u susednim zemljama i da skrene pažnju na njihovo kršenje".

"Želim da vas upoznam sa višegodišnjim, najpre prikrivenom, a zatim potpuno otvorenom diskriminatornom odnosu vlasti Crne Gore prema pripadnicima srpskog naroda, prema svima koji govore srpski jezik, kao i prema vernicima Srpske pravoslavne crkve. Ovakva situacija, pored toga što može da ugrozi demokratske procese i bezbednosnu stabilnost u toj zemlji, može da naruši i saradnju među državama u regionu", rekla je Marković.

Ona je navela da je "donošenje Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica izazvalo veliko protivljenje građana Crne Gore izraženo kroz mirne masovne demonstracije" što je "posledica nedovoljnog uvažavanja standarda ljudskih i manjinskih prava od strane vlasti u Crnoj Gori".

Srpska poslanica ukazala je da se u Crnoj Gori krše i međunarodni standardi navodeći kao primer "sistemsko onemogućavanje delotvornog učešća pripadnika srpskog naroda u javnom životu" što je u suprotnosti sa preporukama Visokog komesara za nacionalne manjine OEBS.

Kao drugi vid kršenja međunarodnih standarda Marković je navela usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti ocenivši da su "takva rešenja u suprotnosti sa Zajedničkim smernicama Venecijanske komisije i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) OEBS-a o pravnom personalitetu verskih zajednica kojima je izričito predviđeno da država, u slučaju da novi zakoni ne štite stečene interese, mora da demonstrira objektivne razloge koji bi opravdali promene u postojećem zakonodavstvu i da ne zadire u slobodu veroispovesti više nego što je striktno potrebno u svetlu tih objektivnih razloga".

Marković je navela i da su rešenja iz crnbogorskog Zakona o slobodi veroispovesti diskriminatorna, jer se "isključivo odnose na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori" dok je ostalim crkvama i verskim zajednicama koje tradicionalno deluju u Crnoj Gori vlasništvo nad njihovom imovinom zagarantovano sorazumima koje su zaključile sa državom.

Na taj način, Zakon direktno protivreči i stavovima specijalnog izvestioca za slobodu veroispovesti UN koji je ocenio da prenošenje imovine crkava i verskih zajednica na državu očigledno nije u skladu sa međunarodnim standardima slobode veroispovesti, rekla je Vesna Marković parlamentarcima iz zemalja članica OEBS na zasedanju u Beču.

Parlamentarnu skupštinu OEBS čini 323 poslanika iz 56 zemalja.


 

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side