Vesić: Tender za uređenje Slavije biće završen 12. maja
26.04.2016 Beograd

Vesić: Tender za uređenje Slavije biće završen 12. maja

Vesić: Tender za uređenje Slavije biće završen 12. maja Foto: prtscr ytb
Tender za uređenje Trga Slavija biće završen 12. maja, rekao je danas gradski menadžer Goran Vesić i izrazio nadu da bi do 15. juna, nakon predviđenih procedura, radovi mogli da počnu.

 

Radovi će trajati 150 dana, a nadležni će učiniti sve da oni budu kvalitetni i završeni u roku, dodao je Vesić.

Prema rečima gradskog menadžera, Slavija će imati "velelepnu" fontanu, biće uređen prostor između Ulice kralja Milutina i Slavije, a postojaće posebna traka samo za autobuse.

"Neće biti stajališta na samom trgu i tako ćemo dobiti potrebnu prohodnost", rekao je Vesić, saopštila Gradska uprava.

Vesić je objasnio da će tokom radova postojati paralelna saobraćajnica, koja će se od Makenzijeve pružati preko parkinga do Ulice kralja Milana, kako bi se saobraćaj nesmetano obavljao za vreme radova.

"Sugrađanima se unapred moramo izviniti zbog neprijatnosti tokom trajanja radova,  ali rezultat će biti uređeni Trg Slavija i Bulevar oslobođenja, kojim će građani biti zadovoljni", rekao je Vesić.

Govoreći o očuvanju gradića Pejtona, Vesić je rekao da razgovarao sa zakupcima objekata, kao i da je inicirana izrada plana detaljne regulacije za taj deo Vračara, te da će gradić Pejton biti posebno uređen.

"Biće predviđena takva vrsta delatnosti, a potom ćemo ući u rekonstrukciju kojom će biti vraćen u prvobitno stanje prema izvornom projektu arhitekte", rekao je Vesić i napomenuo da će objekte nakon toga dobiti u zakup samo određene delatnosti, poput starih zanata i umetnika, čime će se napraviti jedna vrsta umetničke kolonije.

"Sa zakupcima je utvrđeno šta sve treba da se uradi i mi smo jedina vlast koja je zaista učinila nešto kako bi se ovaj deo Vračara uredio. Tako će Čuburci do druge polovine sledeće godine dobiti konačno jedan uređeni prostor", rekao je Vesić.

On je podsetio da je na na Vračaru ugrađeno skoro 1.000 parking senzora, a plan za sledeću godinu je još 5.500 njih, kojima će se pokriti Stari grad i deo Savskog venca.

Rekonstrukcija Kalenić pijace po projektu iz 2009. godine takođe je u toku, rekao je Vesić, i podsetio da će se radovi obaviti u četiri faze, koji će trajati dve godine, bez prekida rada pijace i "uz očuvanje njenog duha".

Vesić je podsetio i na izgradnju 235 stanova za osobe koje su stekle status izbeglica za period 1991-1995. godine, a imaju prebivalište u Beogradu, ističući da je konkurs završen, a da je u toku izbor izvođača radova.

Očekuje se da radovi počnu za nekoliko meseci, dodao je Vesić.

"Vrednost projekta je 850 miliona dinara, od čega će Grad uložiti 332 miliona. Rok je 14 meseci i nadam se da ćemo do kraja 2017. godine biti u mogućnosti da obradujemo 235 porodica", rekao je Vesić i dodao da je na istoj lokaciji predviđena i izgradnja još 380 stanova.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side