Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd
18.10.2019 Beograd

Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd

Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd Foto: Beta / Predrag Mitic
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić učestvovao je danas u akciji sadnje 90 sadnica crnog bora u parku Ušće u susret 90. rođendanu Zelenila-Beograd zajedno sa rukovodstvom i zaposlenima tog preduzeća, saopštilo je danas to javno komunalno preduzeće.

Vesić je tom prilikom istakao da Zelenilo-Beograd nije najstarije gradsko preduzeće, ali je jedno od najstarijih i to govori o tome koliko se dugo u Beogradu vodi računa o komunalnom sistemu i da grad bude uređen.

On je rekao da je Beograd do pre pet godina imao pokrivenost zelenilom oko 14 odsto.

"Sada smo na oko 15 odsto i naš cilj je da u narednih desetak godina dođemo do 25 odsto. Taj cilj je vrlo ambiciozan, da li ćemo u tome uspeti videćemo, ali nećemo uspeti ako ne budemo stalno sprovodili akcije, ako se ne budemo trudili da sadimo nova stabla u Beogradu", rekao je Vesić.

Generalni direktor JKP Zelenilo-Beograd Slobodan Stanojević je rekao da se zaposleni u tom preduzeću iz godine u godinu trude da pruže nove sadržaje i da unaprede prostor u Beogradu, a sve u interesu građana.

"Razne forme, cvetni zidovi, vertikalno ozelenjavanje, razdelne trake po gradskim saobraćajnicama, sve su to nove forme zelenila koje bi trebalo da unaprede kvalitet stanja na terenu", kazao je Stanojević.

Kao primer naveo je park Ušće koji je, kako je rekao, pre oko tri godine bio jedna apsolutno zapuštena površina koja je održavana samo u meri osnovnog komunalnog uređenja, a sada je jedan od, kako je ocenio, najlepših parkova u Evropi.

Na zelenoj površini u blizini Muzeja savremene umetnosti zasađeno je 90 sadnica crnog bora u obliku broja 90.

Kao početak postojanja organizovane brige o zelenim površinama beleži se 22. oktobar 1929. godine, kada je Grad Beograd osnovao službu pod nazivom Odsek za parkove čiju tradiciju danas nastavlja JKP Zelenilo-Beograd.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side