Vesić: Od danas 174 novih Higer autobusa na ulicama Beograda
01.12.2019 Beograd

Vesić: Od danas 174 novih Higer autobusa na ulicama Beograda

Vesić: Od danas 174 novih Higer autobusa na ulicama Beograda Foto: Beta / Miloš Miškov
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je primopredaji 174 novih solo autobusa – kineske kompanije "Higer" i istakao da će se oni već danas naći na ulicama prestonice, preneo je "Beoinfo".

Primopredaji su u Saobraćajnom pogonu "Kosmaj" prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, direktor GSP Beograd Radiša Momčilović, predstavnici Ambasade Kine u Beogradu, kao i predstavnici kompanije "Higer".

Vesić je istakao da će se od danas na ulicama prestonice naći 174 nova autobusa, čija je vrednost 35 miliona evra i podsetio da je u junu kupljeno 70 novih autobusa, koji su plaćeni oko deset miliona evra.

"Ove godine smo za Gradsko sobraćajno preduzeće obezbedili 244 nova autobusa, ukupne vrednosti 45 miliona evra. To je najveća pojedinačna kupovina autobusa u jednoj godini u istoriji GSP-a", rekao je Vesić.

On je najavio raspisivanje nabavke za novih 100 zglobnih autobusa, 40 trolejbusa i deset elektro-autobusa.

"To je dodatnih 150 novih vozila od naredne godine, a ukupno 395 u poslednjih godinu i po dana, i kada će veći deo voznog parka GSP-a biti obnovljen. Tada će prosečna starost vozila biti manja od pet, što je prosek u Evropskoj uniji, dok je pre šest godina prosečna starost vozila GSP-a bila 13 godina", kazao je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da je njihov cilj da prvo obezbede nove autobuse da bi onda pokrenuli kampanju za kupovinu karata u gradskom prevozu.

"Verujem da će i ova nabavka novih autobusa biti dodatni stimulans građanima da shvate da Grad čini maksimum da obezbedi kvalitetne autobuse, koje će već danas građani Beograda moći da koriste", rekao je Vesić.

On je podsetio da od danas stupa na snagu Odluka o dostavi vozila na teritoriji grada Beograda kojom dostava neće više biti moguća sa saobraćajnica i trotoara, a sve u cilju i boljeg funkconisanja gradskog prevoza.

"U narednom periodu ćemo se pozabaviti uvođenjem novih žutih traka u pojedinim ulicama za gradski prevoz, a koje će se koristiti samo u špicu, jer naš prioritet je prohodnost javnog prevoza", kazao je Vesić.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side