14.06.2018 | 11:09h ► 12:19h Beograd

Vesić: Krivične prijave za širenje lažnih vesti o neispravnosti vode

Vesić: Krivične prijave za širenje lažnih vesti o neispravnosti vode Ilustracija / Foto: Beta / Miloš Miškov
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da su podnete krivične prijave protiv ljudi koji su širili lažnu vest o neispravnosti kvaliteta vode u glavnom gradu.

Vesić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Skupštini grada kazao da je širenje lažnih vesti o neispravnosti vode na društvenim mrežama delo "pravog ljudskog ološa" i organizovana akcija kojom je kako je ocenio, neko pokušao da stvori haos širenjem panike o javnom zdravlju.

"Mi smo još jutros policiji prijavili Draganu Marić sa čijeg su profila slate te laži ali pretpostavljam da iza svega stoji neka grupa jer nikad širenje lažnih vesti nije bilo organizovano sa više mesta na društvenim mrežama i slanjem sms poruka. Teško da možete tako brzo da proširite neku vest a da niste dobro organizovani", kazao je zamenik gradonačelnika i pred novinarima popio vodu iz gradskog vodovoda.

Vesić je kazao da nadležne institucije poput JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" i Gradskog zavoda za javno zdravlje konstantno kontrolišu kvalitet pijaće vode i da su za svoj posao odgovorne pred zakonom.

"Te institucije su jedine nadležne za tačne informacije o kvalitetu vode u Beogradu. Gradski zavod za javno zdravlje je jutros saopštio da je na osnovu merenja na rezervoarima i na slučajnom uzorku, voda u Beogradu odličnog kvaliteta i potpuno ispravna zpiće. Kvalitet beogradske vode je bolji od mnogih flaširanih voda", naveo je Vesić.

On je kazao da ne postoji mogućnost da dođe do promene kvaliteta pijaće vode a da to ne znaju nadležne institucije i da o tome ne obaveste javnost jer to je kako je naveo, njihova zakonska obaveza.

"Beograđanima poručujem da ne nasedaju na provokacije a ovo je bila organizovana provokacija, i da slobodno koriste vodu iz gradskog vodovoda", kazao je Vesić i izrazio očekivanje da će MUP i nadležno tužilaštvo procesuirati odgovorne u skladu sa zakonom jer kako je rekao,"niko ne sme da se igra tako ozbiljnim pitanjem kao što je javno zdravlje".

Direktor JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Dragan Đorđević ocenio je da iza plasiranja informacija o zagađenosti vode stoje "grupe koje su širanjem panike htele da ostvare svoje ciljeve".

"Odgovorno tvrdim da Beograđani piju zdravu pijaću vodu. Za 126 godina postojanja 'Beogradskog vodovoda i kanalizacije' nije se desio nijedan incident ili akcident. Imamo najsavremenije laboratorije i svakodnevno vršimo merenja kvaliteta sirove vode i finalnog proizvoda koga dostavljamo potrošačima", kazao je Đorđević.

Direktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje Dušanka Matijević kazala je je pijaća voda u Beogradu ispravna a da je program kontrole njenog kvaliteta u glavnom gradu jedan od "najrigoroznijih".

"Gradski zavod vodi računa o kvalitetu vode, vazduha, zemlje, hrane u Beogradu. Pored hemijskih analiza, radimo i najpreciznije mikrobiološke analize. Kvalitet vode proveravamo na distributivnim mestima, a u kontrole idemo bez najave i to na oko 7.000 mesta godišnje", kazala je direktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side