22.07.2018 Priština

Veselji za sutra sazvao sastanak lidera stranaka o dijalogu sa Srbijom

Veselji za sutra sazvao sastanak lidera stranaka o dijalogu sa Srbijom Foto: Beta, AP
Predsednik Skupštine Kosova i predsednik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji je za ponedeljak sazvao sastanak lidera političkih parlamentarnih stranaka na kojem treba da se postigne saglasnost o nacionalnom konsenzusu za finalni deo dijaloga Kosovo Srbija, javljaju prištinski mediji. Portal gazetaexpreš.com objavljuje delove poziva u kojem se ističe da je cilj sastanka da se postigne konsenzus o dijalogu i istovremeno obezbedi sveobuhvatnost parlamentarnih političkih stranaka u njemu.

"Dijalog Kosova i Srbije, kojem posreduje Evropska unija i koji je podržan od strane SAD, ima za cilj normalizaciju odnosa između dve zemlje i međusobno priznanje, kao i da obezbedi sedište Kosova u organizaciji Ujedinjenih nacija", kaže se u pozivu.

U pozivu se ističe da će glavnu reč u tom dijalogu u njegovom nadgledanju i odlučivanju imati Skupština Kosova.

Zajedno sa pozivom Veselji je dostavio i okvirni dokument o dijalogu, kao osnovu za diskusiju i dopunu novim predlozima i sugestijama.

Sastanak će biti zatvoren za medije i počeće u 10 časova u zgradi Skupštine Kosova.

 

MIP Kosova: Srbija prodaje i poklanja oružje da bi odvratila afričke zemlje da priznaju Kosovo

Ministarstvo inostranih poslova Kosova (MIP) izražava uznemirenje objavljivanjem dokaza od strane međunarodnih organizacija, kao što je Amnesti Internešenel, da oružje koje se proizvodi u Srbiji nastavlja da se koristi od strane nekih afričkih država, među kojima su i pripadnici terorističke organizacije Boko Haram, kaže se u saopštenju MIP-a Kosova.U saopštenju, MIP Kosova poziva međunarodnu zajednicu da poveća kontrolu i nadgleda takvo ponašanje srpske države na afričkom kontinentu koje na posredan način doprinosi gaženju elementarnih ljudskih prava i ozbiljna je opasnost za mir i sigurnost.

Ministarstvo ocenjuje da Srbija koristi prodaju i poklanjanje oružja kao sredstvo ometanja priznanja nezavisnosti Kosova.

"MIP Kosova ocenjuje da objavljivanje ovih dokaza pojačava ubeđenje da je Srbija koristila i koristi prodaju i poklanjanje oružja kao diplomatsko sredstvo kako bi se privolele neke države koje nisu priznale Kosovo da ne preduzmu takav korak", kaže se u saopštenju.

 

Ljimaj: O velikim temama za Kosovo ne treba da bude podele vlasti i opozicije

Predsednik Socijaldemokratske inicijative i zamenik premijera Kosova Fatmir Ljimaj ocenio je danas da oko velikih tema za Kosovo, kao što je dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ne treba da bude podele vlasti i opozicije.Ljimaj je za prištinsku agenciju Kosovapreš.com kazao da su i vlast i opozicija na Kosovu spremni i zainteresovani da se što pre okonča dijalog sa Srbijom, koji, kako je naveo, "treba da završi priznanjem Kosova".

"Do septembra imamo dovoljno vremena da formiramo pregovaračku ekipu koja će izražavati najširi konsenzus političkih stranaka i započeti dijalog koji će se završiti pravno obavezujućim sporazumom za obe strane", kazao je Ljimaj.

On je ocenio da je vreme da sve političke stranke na Kosovu i njihovi lideri preuzmu odgovornost za postizanje kako je rekao, što šireg konsenzusa.

"Svi smo zainteresovani da zatvorimo pitanja sa Srbijom koji vode ka formalnom priznanju, ali nam treba rok, vreme, i to je naš cilj. Svi treba da budemo tu jer bez širokog konsenzusa ne možemo stići tamo gde stremimo", kazao je Ljimaj.

Predsednik kosovskog parlamenta i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji sazvao je za sutra sastanak lidera parlamentarnih političkih stranka u cilju postizanja konsenzusa o finalnoj fazi dijaloga Kosova i Srbije.
 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side