15.02.2019 Priština

Veselji: Sporazum sa Srbijom će omogućiti priznanje i obezbediti članstvo u OUN, EU i NATO

Veselji: Sporazum sa Srbijom će omogućiti priznanje i obezbediti članstvo u OUN, EU i NATO Foto: Beta / Armenija Z. Bešević
Predsednik Skupštine Kosova Kadri Vesejli izjavio je danas da će sveobuhvatni sporazum obezbediti da Srbija prizna Kosovo i njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama, kao i ubrzanje učlanjenja u EU i NATO.

"I vi kao i svi građani naše zemlje ste sa pravom uznemireni time šta se događa sa našom zemljom u dijalogu, oko takse i onim što je poslednjih dana postala tema - naši odnosi sa SAD", rekao je Veselji na obeležavanju 49. godišnjice formiranja Univerziteta u Prištini.

On je kazao da se Kosovo nalazi u odlučujućem trenutku.

"U pitanju je sudbina naše nacije. Zapad predvođen SAD je u periodu uključivanja Balkana u EU. Svake godine zemlje oko nas postaju članice NATO-a. Rusija ostaje vani, bez uticaja. Razlog je jasan. Tu gde se postižu sporazumi zatvara se prostor ruskog uticaja", kazao je predsednik kosovskog parlamenta.

Veselji je kazao da je SAD i EU žele da se između Kosova kao suverene i nezavisne države i Srbije postigne konačan sporazum, kako bi se Kosovo učlanilo u UN, NATO i EU, ali i da se Srbiji otvori perspektiva ka EU.

Predsednik parlamenta i lider DPK rekao je da Kosovo u dijalogu sa Srbijom treba da postupa prema savetima SAD i zapadnoevropskih država, kako je postupala dosad.

"Dijalog sa Srbijom treba da se dogodi. Treba da verujemo sebi, SAD, Zapadu. Došlo je vreme da se postigne konačni sporazum sa Srbijom koji će jednom za svagda zatvoriti poglavlje sukoba između dve zemlje. Kosovo ulazi u dijalog jer veruje SAD i EU, ne da bi oslabilo svoju poziciju, već da ojača sebe", kazao je Veselji.

On je rekao da nema sporazuma ako se ne poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i dodao da su stavovi Kosova jasno zacrtani u platformi za dijalog Srbije i Kosova koju je usvojila pregovaračka ekipa Kosova.

Veselji se založio za poštovanje zahteva SAD da se taksa koja je uvedena na proizvode iz Srbije i BiH suspenduje kako bi se dala šansu dijalogu.

"Ne štiti se Kosovo i njen suverenitet ignorisanjem savete Amerike i njenog strateškog interesa u regionu. To su i naši interesi", kazao je Veselji.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side