23.05.2019 Priština

Veselji podneo tužbu zbog spominjanja njegovog imena u aferi zelenašenja

Veselji podneo tužbu zbog spominjanja njegovog imena u aferi zelenašenja Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, rekao je da je podneo tužbu zbog toga što je, kako navodi, kriminalna grupa pomenula njegovo ime prilikom raspodele novca od zelenašenja, a što se vidi u video snimku koji se pojavio u javnosti pre dva dana.

"Danas sam podneo krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu Republike Kosovo zbog zloupotrebe mog imena od strane kriminalne grupe. Ja ću ići do kraja da pojasnim ovaj slučaj i da se privedu pravdi svi koji su počinili zločin i oni koji su taj zločin skrivali šest godina", napisao je Veselji na Fejsbuku.

U video snimku koji je objavila prištinska televizija KTV vidi se nekoliko osoba koje prebrojavaju novac koji se kao deo zelenašenja daje jednoj osobi, među kojima jedna od njih kaže da je 200.000 evra namenjeno Kadriju Veseljiju.

Veselji je danas pre podne odbacio bilo kakve veze sa aferom zelenašenja u kojoj se pominje i istakao da će istrajati na zahtevu da se ta situacija do kraja razjasni i odgovorni izađu pred lice pravde.

On je na vanrednoj konferenciji za medije izjavio da nema nikakve veze ni sa ovim slučajem niti sa osobama koje se vide na video snimku.

"Ovo je klasičan slučaj prevare i manipulacije za šta sam ubeđen da su i organi reda i sudstva bili na vreme informisani. Budite uvereni da ću, ako bude i jedne indicije da sam uključen u ovu aferu, podneti ostavku", rekao je Veselji.

"Sa punom sigurnošću kažem da je moje ime zloupotrebljeno u ovom kriminalnom aktu prevare", kazao je Veselji i dodao da kada se utvrdi istina o tome neko treba krivično da odgovara.

Veselji je optužio pripadnike istražnih jedinica policije Kosova i tužilaštva da, iako su, kako se u javnosti kaže, imali informacije o tom slučaju, nisu do sada preduzeli potrebne zakonske mere.

"Kako je moguće da se o ovom slučaju organizovanog kriminala za koje su postojale činjenice 2013. godine preduzmu mere sa šest godina kašnjenja. Ko je on, ili ona, ili oni koji su pokrivali ovaj slučaj organizovanog kriminala za više od šest godina. Kome i za koji je račun odgovaralo da se toliko kasni, pokriva, ili ne kažnjava krivično delo", kazao je Veselji.

On je rekao da ljude koji se vide na video snimku koji se od prekjuče pojavio u javnosti niti zna niti ima bilo kakve veze sa njima i da će svi oni odgovarati zbog zloupotrebe njegovog imena.

"Ovde se radi o dva kriminalna akta, onaj koji je izvršen i zločin skrivanja kriminalnog akta. Da se šest godina drži skrivenim kriminalni akt i da se ne kazni je najveće kriminalno delo", kazao je predsednik kosovskog parlamenta.

Koha ditore piše da su snimci bili u posedu istražnih jedinica policije Kosova i tužilaštva od 2013. godine, ali da oni sve do ponedeljka nisu preduzeli nikakvu aktivnost na razjašnjavanju događaja.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Bastać: Referendum ima legitimitet, izašlo više od 10 odsto građana Bastać: Referendum ima legitimitet, izašlo više od 10 odsto građana

  Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać rekao je danas da održano izjašnjavanje građana o radovima na toj opštini ima legitmitet jer je izašlo više od deset odsto građana.

 • Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud

  "Svedočim pred Višim sudom u Valjevu. Tužiteljka se žalila na rešenje o rehabilitaciji. Sudija je korektan i profesionalan. Iako me satima ispituje, često i na okolnosti koje nisu relevantne ili se meni tako čini, trudi se da pokaže širinu. Advokat predlagača Kalabićeve rehabilitacije u jednom trenutku me pita mislim li zaista da su svedoci 1945. pred Državnom komisijom mogli da se sećaju šta se dogodilo dve ili tri godine ranije", istoričar Milivoj Bešlin počinje priču o svom svedočenju u procesu za rehabilitaciju Nikole Kalabića.

 • Majka i dete poginuli na Bežanijskoj kosi Majka i dete poginuli na Bežanijskoj kosi

  U stanu na Bežanijskoj kosi oko 8.20 časova je izbio požar, a poginuli su majka i dete.

 • Mala matura - rešenja testa iz srpskog jezika Mala matura - rešenja testa iz srpskog jezika

  Testom iz srpskog jezika počela je mala matura, koja će trajati do srede, 19. juna.

 • Danas i sutra nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom Danas i sutra nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom

  Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas i sutra biti nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, uz 20 do 30 litara kiše u kratkom periodu, grad i olujni vetar.

 • Jovanović: Bojkot svih skupština u Beogradu, SNS reaguje samo na pritisak Jovanović: Bojkot svih skupština u Beogradu, SNS reaguje samo na pritisak

  Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović pozvao je danas sve odbornike opozicije da u skladu sa Sporazumom sa narodom bojkotuju rad svih skupština beogradskih opština, jer vlast SNS-a ne reaguje na argumentovanu kritiku, nego samo na pritisak.

 • Vučić: Izbori krajem marta ili početkom aprila, biće to najteži izbori Vučić: Izbori krajem marta ili početkom aprila, biće to najteži izbori

  Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da će parlamentarni izbori biti održani verovatno krajem marta ili početkom aprila naredne godine i ocenio da će biti "najteži" izbori jer će kako je naveo "mnogi želeti da Srbija više ne bude suverena i samostalna zemlja" dok drugi "hoće da pljačkaju još više".

 • Dragan Janjić: Uticaj fotografije sve značajniji Dragan Janjić: Uticaj fotografije sve značajniji

  Novinska agencija Beta je, kao i 15 proteklih godina, i ove dodelila nagrade najboljim fotografima i njihovim ostvarenjima.

 • Amfilohije: Vučić je izdajnik, izdaće Kosovo Amfilohije: Vučić je izdajnik, izdaće Kosovo

  Mitropolit crnogorsko primorski SPC Amfilohije optužio je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "izdajnik", jer "svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo".

 • Jeremić: Zakon o nauci podstiče najbolje da odu Jeremić: Zakon o nauci podstiče najbolje da odu

  Narodna stranka upozorila je danas da će izmene Zakona o nauci i istraživanju podstaći najškolovanije ljude koje Srbija ima da napuste zemlju i svojim znanjem doprinesu razvoju drugih država, koje u njihovo obrazovanje nisu ništa uložile.

 • Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918.

  Predsednik Lige socijadelmokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je činjenica da je posle 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) postala imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) i založio se za "ispravljanje istorijske nepravde" i za vraćanje oduzete imovine.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side