23.04.2019 Priština

Veselji pisao zemljama Kvinte o zločinima Srbije na Kosovu, traži rezoluciju o njihovoj osudi

Veselji pisao zemljama Kvinte o zločinima Srbije na Kosovu, traži rezoluciju o njihovoj osudi Foto: PrtScn
Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je danas pisao zemljama Velike petorke ( SAD, Velika Britanija, Fracuska, Nemačka i Italija) o zločinima i genocidu koji je Srbija izvršila na Kosovu tokom poslednjeg rata i zatražila usvajanje rezolucije koja stavlja do znanja i osuđuje zločine protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu.

U pismu je Vesleji pomenuo mnogobrojne masakre i zločine koje je Srbija izvršila na Kosovu ističući da je međunarodno priznato da je režim bivšeg predsednika SRJ, Slobodana Miloševiča, vršio redovno i sistematsko nasilje na kosovskim Albancima.

Kao posledica toga, prema njemu oko milion građana Kosova, više od polovine njenog stanovništva, bilo je prinuđeno da napusti Kosova, dok je oko pola miliona bilo razmešteno unutar zemlje.

„ U totalu oko oko 90 odsto Albanaca su postali izbeglice ili raseljena lica. Ubijeno je 13.535 lica. Među njima je bilo i 1230-toro dece, uključujući i bebe i drugu malu decu“, kaže se u pismu Veseljia.

Prema njemu tokom deset godina postojanja Kosovo je pokazalo da je miroljubiva zemlja i aktivno se zalaže za pozitivne odnose sa svojim susedima, uključujući tu i Srbiju.

" Ipak, treba da kažem da još uvek nije urađeno dovoljno da bi se omogućilo lečenje i prihvatanje istine“, kaže Veselji.

Od svih prijateljskih država Kosova zatražio je da donesu rezoluciju kojoj se „ potvrđuje istina i srpskim zločinima na Kosovu“.

„ U ime Skupštine Kosova pozivam vas i vaše kolege da se omogući formalno priznanje istorijske nepravde protiv mog naroda. To može da se postigne rezolucijom koja stavlja do znanja i osuđuje zločine protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu“, kaže se u pismu.

Pismo sličnog sadržaja Veselji je tokom prošle nedelje uputio i Američkom Kongresu.

 

Pacoli: Liberalizacija vita tokom ove godine, nije bilo povlačenja priznanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je danas da je siguran da će se liberalizacija viza za građane Kosova dogoditi ove godine i negirao vesti o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova.Govoreći pred parlamentarnom Komisijom za evropske integracije, Pacoli je rekao da ih "ne brinu izjave i informacije o povlačenju priznanja Kosova, jer oni nisu dobili zvanično ni jedan takav akt".

On je kazao da će predstavnici zemalja koje su "navodno povukle prizanje" ; tokom poseta koje će imati na Kosovu, "potvrditi da nije tako".

Pozivajući se na sastanke i razgovore koje je imao sa nemačkim i francuskim zvaničnicima, Pacoli je rekao će tokom ove godine biti liberalizacije viza za građane Kosova.

Prema njegovim rečima dileme oko liberalizacije viza za sada ima samo Holandija.

On je naveo da informacije o povlačenju priznanja "orkestrira Srbija i odnose se na zemlje koje su male i ekonomski slabe".

Govoreći o priznanjima šef kosovske diplomatije je rekao da su ona otežana "zbog geopolitičkih promena na međunarodnom planu".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side