Veselji i Haradinaj osudili ranjavanje mladića na mostu na Ibru
02.09.2019 Beograd

Veselji i Haradinaj osudili ranjavanje mladića na mostu na Ibru

Veselji i Haradinaj osudili ranjavanje mladića na mostu na Ibru Foto: PrtScn
Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji i predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i premijer u ostavci Ramuš Haradinaj su osudili sinoćno ranjavanje sedamnaestogodišnjaka srpske nacionalnosti na mostu na Ibru.

"Oštro osuđujem ordinarni zločin i pozivam organe reda da što pre rasvetle slučaj i izvedu pred lice pravde odgoovrne", kazao je Veselji.

On je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi taj slučaj "za destabilizaciju Kosova i regiona", dok je Haradinaj rekao da se radi o izolovanom slučaju.

Predsednik Vučić je sinoćni incident nazvao lošom vešću i to pomenuo kao argument za neotvaranje mosta na Ibru, koji povezuje južni i severni deo Mitrovice.

"Albanci jedva čekaju da pređu most na Ibru, oni su facinirani severnom Mitrovicom. Čitava njihova borba je za nekoliko mesta u kojima žive Srbi. Veoma je teško opstajanje Srba u tim mestima", izjavio je Vučić na beogradskoj TV "Pink".

Veselji je rekao da je ta izjava Vučićeva "igra za njegove uske interese i za unutrašnju političku upotrebu a na štetu kosovskih Srba".

"Njegova izjava ima za cilj dovođenje u pitanje bezbednosti na Kosovu i šteti regionalnoj stabilnosti. Zato pozivam Beograd da se okane provokacija i da ostavi na miru naše sugrađane Srbe", izjavio je Veselji prenose danas ;prištinski mediji.

Lider DPK je rekao da Srbi nemaju problema u Štrpcu, Gračanici, Novom Brdu i u drugim mestima gde živi većina srpske zajednice na Kosovu.

“Problemi postoje samo tamo gde Srbija ima interesa da izaziva probleme“, kazao je on.

Rekao je da je Kosovo "evropska demokratska multietnička država koja garantuje maksimalna prava nevećinskim zajednicama" i "nikako neće dozvoliti stvaranje veštačkih zidova podele ili međuetničke mržnje".

Sinoć oko 18 sati u blizini mosta na Ibru koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice oštrim predmetom izboden je srpski mladić, a grupa albanskih mladića pobegla je u južni deo grada. Obavljen je uviđaj, a istraga je u toku.

To ranjavanje su osudili i politički predstavnici Srba s Kosova koji traže hitno nalaženje i kažnjavanje počinilaca.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side