14.01.2019

Veselji i Ahmeti: Sporazum sa Srbijom samo uz uzajamno priznanje

Veselji i Ahmeti: Sporazum sa Srbijom samo uz uzajamno priznanje Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji i kopredsedavajući kosovske pregovaračke ekipe Špend Ahmeti ocenili su danas da će konačan sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom biti prihvatljiv za Kosovo samo ako podrazumeva uzajamno priznanje bez razmene teritorije.

Veselji je posle sastanka pregovaračkog tima, kome nisu prisustvovali predsednik Kosova Hašim Tači i predstavnici Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Samoopredeljenja, rekao da će proces biti praćen transparentnošću i polaganjem računa.

"Ovo je prvi sastanak posle sastanka državne delegacije u Briselu. Kažem vrlo jasno, postoji samo jedno rešenje, to je nezavisno i suvereno Kosovo, teritorijalno celovito, to je priznanje Kosova od strane Srbije sa stolicom u UN", rekao je Veselji novinarima.

Kopredsedavajući pregovaračke ekipe Kosova Špend Ahmeti je rekao da će parlament informisati javnost o svemu što se razgovara u vezi s dijalogom.

"Biće praksa da se sinhronizujemo o porukama koje šaljemo kao Kosovo. Posle sastanka u Briselu mi imamo jasnije ciljeve. Imamo jasnu saglasnost da više nema tehničkog dijaloga. Ovaj dijalog treba da se završi međusobnim priznanjem, u suprotnom nema sporazuma", kazao je Ahmeti.

On je dodao da se na današnjem sastanku, kome su prisustvovali premijer Kosova Ramuš Haradinaj i članovi pregovaračke ekipe Kosova, razgovaralo o mnogim temama, uključujući i pitanje nestalih.

Komentarišući odbijanje Demokratskog saveza Kosova da bude deo pregovaračke ekipe i zahtev te stranke za održavanjem novih izbora, Veselji je rekao da "izgleda da DSK zna da izbori nisu izgledni".

"Što više govore o procesu dijaloga, oni govore o izbornom procesu kako bi dobili na političkom planu", kazao je Veselji.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side