18.02.2018 Priština

Veselji: Druga dekada državnosti Kosova zahteva više rada i odgovornosti

Veselji: Druga dekada državnosti Kosova zahteva više rada i odgovornosti Foto: prtscr ytb
Predsednik Skuptine Kosova Kadri Veselji rekao je danas na svečanoj sednici Skupštini Kosova posvećenoj desetoj godišnjici proglašavanja nezavisnosti,da druga dekada državnosti Kosova zahteva više rada i odgovornosti, posebno u sferi ekonomije.

"Druga dekada nezavisnosti treba da bude dekada ekonomskog blagostanja građana Kosova", kazao je Vaselji.

On je na početku govora istako da su bili malobrojni oni koji su pre 20 godina verovali da će Kosovo stići tu gde je sada.

"Oslobodilačka vojska Kosova sa Ademom Jašarijem na čelu i na hiljade njenih boraca i mirovni pokret na čelu sa Ibrahimom Rugovom su sinonim ove slobode", kazao je on.

Kosovo je prema njegovim rečima, izgradilo demokratsku, funkcionalnu i efektivnu državu.

"Kosovo je sada sigurna kuća svih njenih građana nezavisno od razlika koje imaju. Naša je privreda u stalnom rastu, imamo makrofinansijsku održivost. Mi smo među malo zemalja koje su sopstvenim investicijama modernizovali putnu, školsku i zdrastvenu infrastrukturu", kazao je Veselji.

Ocenio je da Kosovo ima odlične odnose sa susedima i da u duhu saradnje izgrađuje odnose sa severnim susedom,aSrbijom.

"Između sukoba i dijaloga sa Srbijom izabrali smo ovaj poslednji, kao put pomirenja i međusobnog poštovanja, kao dve nezavisne države", kazao je Veselji.

Ocenio je da Kosovo treba da se oslobodi tereta negativnoh agenda, nepotrebnih rasprava, folklornog nacionalizma, tereta politike koja umesto razvojnih alternativa proizvodi negativne etikete jednih protiv drugih.

Pored Veseljija poslanicima su se obratili i američki kongresmen Eliot Engel i premijer Albanije Edi Rama.

Svečanoj sednici su pored najviših zvaničnika Kosova prisustvovali i predsednik Albanije Iljir Meta, predsednik parlamenta Gramoz Ruči, bivši predsednik i premijer Albanije Salji Beriša i lider opozicije Ljulzim Baša.

Tu su bili i ambasador SAD Vilijam Voker, šefica kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova, pomoćnik američkog sekretara odbrane Robert Karem i druge ličnosti.

Svečanoj sendici Skupštine Kosova nisu prisustvovali poslanici Srpske liste kao i deo poslanika Samoopredelenja, krila njenog lidera Aljbina Kurtija.

Iz Samoopredljenja je na sednicu došla grupa poslanika koji su podneli ostavke na funkcije u stranci na čelu sa bivšim predsednikom Visarom Imerijem.

Ovo je inače prvi put da poslanici Samoopredelenja prisustvuju nekoj od sednica posvećenoj godišnjici proglašenja nezavisnosti Kosova.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side