29.09.2019 Beograd

Veritas: Godišnjica stradanja Milana Tepića i Stojadina Mirkovića

Veritas: Godišnjica stradanja Milana Tepića i Stojadina Mirkovića Foto: pixabay
​Dokumentacioni centar Veritas je u saopštenju podsetio da je na današnji dan, 29. septembra 1991, major JNA Milan Tepić, u cilju sprečavanja predaje skladišta pripadnicima ZNG minirao to skladište u Bedeniku kod Bjelovara, u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava, kada su poginuli Tepić i vojnik Stojadin Mirković koji, uprkos majorovoj naredbi, nije hteo da se preda.

Hrvatska strana je potvrdila gubitak 11 svojih vojnika, a posle predaje streljali su komandira straže na tom objektu Ranka Stevanovića, navedeno je u saopštenju.

Za zločine nad pripadnicima JNA, iako je bilo i prijava pred Haškim tribunalom i optužnica pred Vojnim sudom u Beogradu i suđenja pred hrvatskim sudovima, još niko nije osuđen, piše u saopštenju.

Trenutno se pred Županijskim sudom u Rijeci, po optužnici iz 2010, sudi Juri Šimiću po komandnoj odgovornosti zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, a Šimić da se brani sa slobode. Glavni pretres je završen 13. septembra, objavljivanje presude zakazano je za 2. oktobar ove godine.

Tepić je proglašen narodnim herojem, jedinim u ratu devedesetih, a Mirković je posthumno odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

I Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve posthumno je odlikovao Mirkovića ordenon Svetog Save trećeg stepena "za vrlinski život, požrtvovanost i posvedočenu ljubav prema Bogu i bližnjem svom", navedeno je u Veritasovom saopšteju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side