Verbić: Jednake mogućnosti za sve studente
07.12.2015 Beograd

Verbić: Jednake mogućnosti za sve studente

Verbić: Jednake mogućnosti za sve studente Foto: Beta / Emil Vaš
Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas da to ministarstvo radi na unapređivanju i poboljšavanju uslova za studiranje i život studenata sa hendikepom i nastoji da omogući što lakše njihovo uključivanje u društvo.

Verbić je na konferenciji Udruženja studenata sa hendikepom "Inkluzijada internacional 2015" u Beogradu rekao da se radi na novom zakonu o visokom obrazovanju koji, između ostalog, treba da omogući svakom studentu da ostvari svoja prava i jednake mogućnosti kroz visoko obrazovanje.

Ministar je istakao da za školovanje studenata sa hendikepom treba da postoje jednake mogućnosti u celini, a ne samo za upis kroz afirmativnu akciju.

On je naglasio da je potrebno da se uspostavi sistem dodatne podrške na svim fakultetima i univerzitetima.

Na završnoj konferenciji "Inkluzijada internacional" rečeno je da podrška mora biti individualizovana i u skladu sa obrazovnim potrebama svakog studenta, a bilo je reči i o dostupnosti smeštaja u studentskim domovima, njihovom zapošljavanju, zdravstvenom osiguranju.

Učestvovali su predstavnici iz 12 evropskih zemalja koji svojim radom doprinose poboljšanju položaja studenata i mladih sa hendikepom.

Cilj konferencije je kreiranje praktičnih politika u oblasti visokog obrazovanja i njihova implementacija od strane donosioca odluka kako bi se smanjile socijalne barijere u visokom obrazovanju i poboljšao položaj studenata i mladih sa hendikepom u društvu i akademskoj zajednici.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side