Veran Matić za UNS: Naknadu koju osporava Maja Pavlović valjalo bi korigovati
20.08.2019 Beograd

Veran Matić za UNS: Naknadu koju osporava Maja Pavlović valjalo bi korigovati

Veran Matić za UNS: Naknadu koju osporava Maja Pavlović valjalo bi korigovati Foto: Medija centar
Povodom ponovnog štrajka glađu vlasnice novosadskog TV "Kanala 9" Maje Pavlović, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić je ocenio da "uopšte nije mala" minimalna naknada za emitovanje fonograma i interpretacija koju obavezno plaćaju emiteri, te i taj kanal, i da bi tu naknadu "valjalo korigovati".

Ključni problem tarife u Srbiji su previsoki "pragovi minimalnih naknada", tako da većina stanica u Srbiji ne plaća naknadu u procentu od prihoda, već plaća minimalnu koja "uopšte nije mala", rekao je Matić, prenelo je Udruženje novinara Srbije.

Matić je kazao da "da bi te pragove valjalo korigovati, kako bi većina stanica plaćala naknadu u procentu od prihoda, što sada nije slučaj".

"Ako bi većina stanica plaćala naknadu u procentu od prihoda, a ne minimalnu naknadu, o odnosu između minimalne naknade za radio i TV uopšte ne bismo morali da razgovaramo", ocenio je Matić.

Matić je kazao da "minimalna naknada u nekoj formi mora da postoji, ali pragovi za njenu primenu moraju da budu postavljeni tako da ta minimalna naknada bude izuzetak, a ne pravilo".

"Situacija koju imamo već godinama je drugačija. Naknadu u procentu od prihoda plaćaju, uz možda par izuzetaka, samo nacionalni emiteri", rekao je UNS-u Matić.

Matić je kazao da je ANEM pokušavao da utiče na promenu "pragova naknada", ali da zasad nije uspeo, te se i dalje ;razmatraju mogućnosti za to, rekao je Matić UNS-u.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side