Veliko interesovanje Nišlija za doborovoljno testiranje
20.05.2020 | 09:58h ► 13:10h Niš

Veliko interesovanje Nišlija za doborovoljno testiranje

Veliko interesovanje Nišlija za doborovoljno testiranje Foto: Beta/Saša Đorđević
Institut za javno zdravlje Niš od minulog vikenda testirao je ukupno 160 ljudi na koronavirus, izjavila je epidemiolog tog instituta Biljana Kocić.

Dobrovoljno testiranje obavljeno je na 152 osobe koje imaju obavezu plaćanja analize i osam koje su oslobođenje te obaveze, poput studenata.

Ona je u izjavi za Radio televiziju Srbije kazala da je interesovanje građana veliko i da se za testiranje javljaju i čitave porodice koje žele da provere svoje zdravlje.

"Testiramo lica koja treba da putuju u inostranstvo ili su došla iz iznostranstva, a što se tiče građana koji žele da provere svoje zdravlje čekamo dodatne instrukcije. Nezvanično smo dobili informaciju da će postojati mogućnost da se i ti građani testiraju na lični zahtev", izjavila je Kocić.

Ona je rekla da je poželjno da se građani kojima je potreno testiranje na koronavirus unapred jave putem telefona kako bi Institut mogao da planira broj zaposlenih koji uzimaju uzorke i opterećenje laboratorije, pošto rezultati testiranja moraju da budu izdati u roku od 48 časova.

Testiranje na lični zahev u Institutu za javno zdravlje Niš naplaćuje se 6.000 dinara.

Građani Niša za koje postoji sumnja da su oboleli od koronavirusa besplatno se testiraju u kovid ambulanti u Duvaništu, a trudnice, lica kojima je test potreban zbog odlaska na operaciju, kao i lica čiji su članovi porodice oboleli od koronavirusa testiraju se u montažnom objektu ispred Doma zdravlja.

Virus Covid-19 juče je laboratorijski potvrđen kod svega dve osobe, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije.

 

U Novom Pazaru počelo testiranje na lični zahtev

Zavod za javno zdravlje, u saradnji sa Opštom bolnicom i Domom zdravlja u Novom Pazaru, posednja tri dana vrši testiranje građana na koronavirus na lični zahtev.

Direktor Zavoda za javno zdralje Novi Pazar Šefadil Spahić kazao je za radio Sto plus da je do sada testirano 48 osoba i da se uglavnom radi o onima koji su doputovali iz inostranstva.

"To su osobe koje su doputovale iz inostranstva, a koje zbog toga što nisu testirane moraju biti u izolaciji dve nedelje. Oni mogu na lični zahtev biti testirani i ukoliko je test negativan ne moraju ići u izolaciju", izjavio je Spahić.

On je kazao da testiranje košta 6.000 dinara, a da su plaćanja izuzeti studenti i osobe koje su bile u kontaktu sa inficiranim.

"Brzi testovi, čiji rezultati su gotovi za oko sat vremena, se rade u Opštoj bolnici i Domu zdravlja, dok Zavod radi pi-si-ar testove za koje se rezultati čekaju dva dana. Za testiranje je neophodna samo lična karta", dodao je Spahić.

Prema poslednjim informacijama, u Novom Pazaru je 99 osoba zaraženo koronavirusom, a u Tutinu 27 osoba.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side