Veliki korak za Kosovo u procesu evrointegracija
28.06.2013 Brisel

Veliki korak za Kosovo u procesu evrointegracija

Veliki korak za Kosovo u procesu evrointegracija AP/Beta
Šefovi država ili vlada Evropske unije (EU) odlučili su danas u Briselu da započnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

Sporazum će potpisati EU, a ne zemlje članice, budući da pet zemalja EU nije priznalo nezavisnost Kosova.

Kosovo je obuhvaćeno Procesom stabilizacije i pridruživanja koji je EU pokrenula 2000. godine za region Zapadnog Balkana, a Evropska komisija od 2005. godine objavljuje izveštaj o napretku Kosova.

Savet EU je 18. februara 2008. primio na znanje proglašenje nezavisnosti Kosova i konstatovao da je na članicama da odluče o odnosima sa Kosovom u skladu sa nacionalnim praksama i međunarodnim zakonom.

Kosovo nisu priznale Slovačka, Španija, Grčka, Kipar i Rumunija.

To ne predstavlja prepreku za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

SSP sa Kosovom je prvi takav sporazum o kome će se pregovarati u skladu sa Lisabonskim ugovorom koji daje Komisiji mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima u skladu sa njenim nadležnostima. Ipak, taj sporazum bi trebalo da ima i više zaštitnih odredbi koje se odnose na interese zemalja.

EU je više puta naglasila da Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu u skladu s evropskom perspektivom regiona Zapadnog Balkana, a do 2012. godine nije bilo većih pomaka u pridruživanju Kosova EU.

Brisel je 19. januara prošle zvanično pokrenuo dijalog sa Prištinom o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, koji jedini na Zapadnom Balkanu ne mogu da putuju bez viza u EU.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova počelo je 31. oktobra 2011. izdavanje biometrijskih pasoša, što je jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima Evropske unije. 

Evropski komesar za proširenje Štefan File zvanično je uručio 27. marta 2012. kosovskim vlastima dokument o početku izrade studije izvodljivosti za sklapanje SSP.

autor: MP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side