Velika Britanija pozdravila imenovanje Lajčaka
03.04.2020 Beograd

Velika Britanija pozdravila imenovanje Lajčaka

Velika Britanija pozdravila imenovanje Lajčaka Foto: Beta/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll
Velika Britanija je večeras pozdravila imenovanje slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i za druga pitanja na Zapadnom Balkanu.

Britanska ambasada na Kosovu navela je na Fejsbuku da London "dugo podržava dijalog pod okriljem EU kao put ka postizanju održivog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i ka osiguranju napretka ka članstvu u EU".

"Velika Britanija, u sklopu zajedničkog međunarodnog pristupa, nastavlja da podržava sveobuhvatni, konačni i pravno obavezujući sporazum, kojim se poštuje teritorijalni integritet, koji je prihvatljiv za građane obe zemlje, i koji će njima i celom regionu doneti dugoročne koristi", navela je ambasada.

Evropski savet je danas imenovao Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana. Lajčak će odmah preuzeti funkciju, a mandat će mu trajati 12 meseci.

Zadatak Lajčaka, kako je saopšteno, biće da postigne "sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", da unapredi dobrosusedske odnose i pomirenje partnera na Zapadnom Balkanu, "pomažući im da prevaziđu nasleđe prošlosti".

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side