21.06.2019 Beograd

Večeras osnovan Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde za Beograd

Večeras osnovan Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde za Beograd Foto: prtscr ytb
Večeras je u Ustanovi kulture "Stari grad" formiran Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde (SSP) za Beograd, a na čijem čelu se nalazi predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać. Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas kazao je večeras novinarima da je Bastać pokazao kako se zaista sa svojim sugrađima bori za ključne stvari.

"Što su vrednosti, što je ono zašto neko treba da se bavi politikom, a to je da sugrađanima bude bolje", rekao je Đilas.

On je naveo da je ta Bastaćeva borba zajedno s građanim sa Starog grada dovela do toga da se odustane od, kako navodi, projekata kao što je potpuno popločavanje Trga Republike i ukidanja saobraćaja motornih vozila.

"Naravno: treba da krenu trolejbusi, i to da krenu dalje od Studentskog trga, kroz Uzun Mirkovu pa u Taduša Košćuška, a ne da se ukine ta vrsta prevoza", rekao je Đilas i dodao da je "najlepša stvar u politici baviti se politikom u Beogradu".

On je ocenio kao "strašno to što rekonstrukcija Karađorđeve ulice traje 420 dana, a može da se završi za 100".

"Bulevar kralja Aleksandra, preko tri kilometara, sve urađeno za 180 dana, radilo se čak u tri smene. Sada Trg Republike 400 dana, Karađorđeva 420, 27. marta i Džordža Vašingtona, po ceni koja je veća nego što je taj čuveni Bulevar (kralja Aleksandra) rađen, trajaće nekoliko stotina dana, to nije dobro", rekao je Đilas i dodao da je "strašno kada neko ne voli svoje sugrađane i svoj grad".

On je naveo da ne treba, kako kaže, kritikovati vlast za svaku stvar, već za ono što je činjenica, a to je da se poslednjih kišnih dana pokazalo da nešto nije u redu s kanalizacijom.

"Nisam čovek koji će napadati nekog koristeći nešto što se loše desi ovom gradu, velika kiša je pala, ogromna i to ne može niko da spori", rekao je Đilas.

Đilas je kazao da se u vreme kada je bio gradonačelnik Beograda, trudio da rešava probleme ljudi i da baviti se Beogradom znači "voleti taj grad i rešavati svaku sitnicu".

"Sećamo se da nije bilo mostova, neki se sećaju da su građena neka obdaništa, izgrađeno je osam osnovnih škola i četiri doma zdravlja", rekao je Đilas. Član predsedništva SSP-a i predsednik Inicijativnog odbora ŠP-a za Beograd Marko Bastać naveo je da je aktuelnu vlast moguće pobediti aktivizmom i borbom.

"Potrebno je pružiti otpor, otkrivati svaki dan sve ono loše što oni radi i davati predloge kako to bolje može da se uradi", rekao je Bastać i dodao da su postigli nekoliko pobeda u poslednje ;vreme.

On je naveo da je jedna od tih pobeda "povratak saobraćaja na Trg Republike". "Sve te blokade radova koje smo sprovodili, mi smo uspeli da se izborimo da se vrati saobraćaj. Naravno sledeći korak je vraćanje trolejbuskog saobraćaja", rekao je Bastać i dodao da je druga pobeda to što su "sprečili getoizaciju užeg gradskog jezgra".

On je naveo da je treća pobeda stanovnika Starog grada i njihovo nedavno izjašnjavanje, gde je, kako navodi, između 87 i 90 odsto građana reklo "jasno i glasno 'NE' zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću i gradskim projektima u centru grada".

"Naravno pobedićemo i na Kalemegdanu, nećemo im dozvoliti da izgrade žičaru na Kalemegdanu, nećemo im dozvoliti da uništavaju kulturno-istorijsko nasleđe ove zemlje i ovog grada", rekao je Bastać i dodao da će biti potrebno "mnogo vremena i novca da se nadoknadi šteta koju je nanela aktuelna gradska vlast".

On je naveo da će SSP "vrlo brzo" u Beogradu osnovati odbore u svim opštinama.

"Naš zadatak je da Beograd ne bude grad jeftinog provoda i sumnjivih kombinacija", poručio je Bastać.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 22.06.2019, 08:28h Данко Б. Марин

    Ово ће Вучић да исплаче на ТВ Пинк, зато што се неспособна СНС на овакав начин критикује :-)

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side