Vatrogasci i spasioci MUP-a Srbije demonstrirali spasavanje u RSHC-u
14.02.2020 Niš

Vatrogasci i spasioci MUP-a Srbije demonstrirali spasavanje u RSHC-u

Vatrogasci i spasioci MUP-a Srbije demonstrirali spasavanje u RSHC-u Foto: Beta / Dragan Gojic
Vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova i Gorska služba spasavanja demonstrirale su danas u Rusko-srpskom humanitarnom centru (RSHC) u Nišu obuku i vežbe spasavanja.

Pokaznoj vežbi prisustvovali su zamenik ministra za vanredne situacije Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković. Miličković je rekao da je Rusija veliki prijatelj Srbije, što je potvrđeno i kada je tokom gašenja požara na Staroj planini u novembru prošle godine učestvovao avion Iljušin-76.

"Zahvalni smo Rusiji ali i Međunarodnom centru za civilnu odbranu koji konstantno doprema opremu RSHC. Centar je mnogo napredovao otkako je postao aktivni član Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu i to članstvo je veoma značajno za budućnost Centra", istakao je Miličković.

Zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Aleksandar Čuprijan podsetio je da Rusko-srpski humanitarni centar funkcioniše osam godina.

"Centar je osnovan kako bi predstavljao garanciju humanitarne bezbednosti čitavom balkanskom regionu. Sa trenutnim kapacitetima centra možemo da tvrdimo da ovaj Centar sigurno ima budućnost", rekao je Čuprijan.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko istakao je saradnja Srbije i Rusije u humanitarnoj sferi izuzetno važna.

"RSHC je spreman na svaki izazov i ima mogućnosti za razvoj. Verujem da će razvoj obezbediti još brže reagovanje u kriznim situacijama. Naročito je važno da se suzbiju humanitarne katastrofe na Balkanu", rekao je Bocan Harčenko.

Zamenik generalnog sekretara Međunarodne organizacije civilne odbrane Andrej Кudinov  istakao je da će Centar dobiti podršku strateških partnera kao što su Rusija i međunarodne organizacije civilne odbrane.

Predstavnici Rusko-srpskog humanitarnog centra uručili su danas humanitarnu pomoć u vidu opreme za vanredne situacije Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side