Varheji: Otvaranje poglavlja sa Srbijom znak da zemlje EU žele nastavak proširivanja
10.12.2019 Brisel

Varheji: Otvaranje poglavlja sa Srbijom znak da zemlje EU žele nastavak proširivanja

Varheji: Otvaranje poglavlja sa Srbijom znak da zemlje EU žele nastavak proširivanja Foto: pixabay
Evropski komesar za proširivanje Oliver Varheji je u Briselu ocenio da je “veoma dobra vest da Srbija večeras otvara novo poglavlje u pregovorima o članstvu” i rekao da je “uveren da proces proširivanja napreduje i da je to znak da zemlje članice EU žele da nastave da delaju u prilog proširivanju”.

Varheji je time odgovorio na pitanje novinara kako on gleda na to da Srbija otvara samo jedno novo poglavlje, budući da je rekao da su “očekivanja zemalja koje pregovaraju o članstvu bila veća”.

Zamoljen da oceni koji bi deo francuskih predloga za pospešenje “metodologije” proširivanja doneo bitniju živost i snagu tom procesu, Varheji je uzvratio da “ima više zemalja koje su dale svoje predloge, ali će Evropska komisija istaći sopstvene zaključke”.

Komesar za proširivanje je istakao da očekuje da će prva rasprava na temelju usaglašenih predloga u Evropskoj komisiji krenuti u januaru, a rad će se potom vrlo brzo nastaviti.

Prema izvorima Saveta ministara EU, Komisija bi trebalo da 20. januara obelodani svoje predloge o promeni “metodologije” proširivanja, da bi potom o tome raspravljali šefovi diplomatija EU.

Evropska komisija, na traženje Saveta ministara EU takođe treba da izradi u februaru prelazni izveštaj o napretku evropskih reformi, pre svega vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i suzbijanja korupcije u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

A konačno u martu bi vođi EU trebalo da zauzmu stav o tome da li će do susreta vođa EU i Zapadnog Balkana moći da se donese odluka o pokretanju pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja