Van der Belen: Zemlje kandidati da počnu s promenama i pre ulaska u EU
18.10.2018 | 10:10h ► 11:50h Beograd

Van der Belen: Zemlje kandidati da počnu s promenama i pre ulaska u EU

Van der Belen: Zemlje kandidati da počnu s promenama i pre ulaska u EU Foto: Beta/AP/Darko Vojinović
Predsednik Austrije Aleksander van der Belen ocenio je danas da se uprkos problemima unutar Evropske unije i višegodišnjeg zamora od proširenja od kraja prošle godine ponovo vidi entuzijazam u tom smislu, ali da je potrebno da se i Srbija i Zapadni Balkan uključe u promene koje se događaju u Uniji i pre nego što postanu članovi.

Na otvaranju Beogradskog bezbednosnog foruma, Van der Belen je rekao da je potrebno više hrabrosti i vizije da se ostvari težnja Zapadnog Balkana da postane deo Evropske unije, a da je to potrebno i na strani zemalja kandidata i na strani Unije.

"Srbija je ključni igrač za stabilnost i bezbednost regiona Zapadnog Balkana, ali i puta tog regiona ka EU. Očigledno je, međutim, da i pre priključivanja EU neke temeljne stvari treba da se ukorene u društvu. Bilateralni problemi, granični problemi, unutrašnji problemi i prepreke za trgovinu - sve to treba da se uradi i reši i pre ulaska. Zemlje koje ulaze u Uniju moraju još mnogo toga da urade, ali se nadam da će Unija i dalje ostati prisutna ovde kao vizija", rekao je on.

Austrijski predsednik je dodao da je potrebno mnogo hrabrosti da bi se predložilo konkretno rešenje umesto zamrznutog konflikta i pohvalio srpskog predsednika Aleksandra Vučića zbog toga što je imao hrabrosti za tako nešto.

"Vučić je učinio mnoge važne korake u pravom smeru, radeći na političkoj i privrednoj saradnji sa mnogima. Srbija ima važnu ulogu u tome, ali i svi mi koji smo iz Evropske unije treba da nastavimo da radimo na tome", rekao je on.

On je naveo da je region Zapadnog Balkana prioritet predsedavanja Austrije EU jer je zastarela ideja da nacionalne države mogu da prođu bolje same nego u društvu svojih suseda.

Van der Belen je dodao da će uvek verovati da je snaga i moć Unije mnogo veća veća bilo koje pojedinačne zemlje i da će Evropa biti snažna samo dok je jedinstvena.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side