UZUZ: Studenti imaju osnova da traže smanjenje školarine za 30 odsto
23.09.2020 Beograd

UZUZ: Studenti imaju osnova da traže smanjenje školarine za 30 odsto

UZUZ: Studenti imaju osnova da traže smanjenje školarine za 30 odsto Foto: prtscr
Nevladina organizacija "Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti" (UZUZ) je danas ocenila da su "studenti u pravu kada traže 30 odsto snižene školarine" u Srbiji.

UZUZ je navelo da je to utvrđeno "pravno-ekspertskom podrškom" Inicijativi "Zaštitimo studente" u okviru "Tima Kreni-Promeni" koji traži smanjenje školarina.

Udruženje studenata je za sutra na Platou Filozofskog fakulteta u Beogradu najavilo protest radi ispunjavanja tog zahteva.

UZUZ navodi da su fakulteti "prekršili obaveze" predviđene Zakonom o visokom obrazovanju i ugovorima o studiranju o "načinu pružanja nastave i broja časova u poslednjoj školskoj godini".

Iako je to posledica epidemije korona virusa, UZUZ smatra da studenti mogu tražiti povraćaj dela školarine "zbog neosnovanog bogaćenja fakulteta".

"Ukoliko se studentima ne izađe u susret, moraćemo otvoriti pitanje detaljne analize troškova fakulteta", upozorava UZUZ u saopštenju.

UZUZ navodi da su "mnogi fakulteti, umesto onlajn-predavanja, 'kačili' prezentacije i pdf-tekstove, što je apsolutno neprihvatljivo u 21. veku".

Udruženje pominje da u svetu već ima "masovnog pokretanja sporova protiv fakulteta" zbog plaćanja školarine za poremećenu nastavu i da "svuda fakulteti gube te sporove na sudu".

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side