Užas u Kuršumliji, otrovani psi lutalice s penom na ustima padaju po ulici
06.04.2019 Kuršumlija

Užas u Kuršumliji, otrovani psi lutalice s penom na ustima padaju po ulici

Užas u Kuršumliji, otrovani psi lutalice s penom na ustima padaju po ulici Foto: Pixabay
Masovno trovanje pasa lutalica u Kuršumliji pokušale su da spreče tri devojke koje su pse držale u kućama kako ne bi pojeli otrovane kriške hleba.

One već nekoliko dana lepe plakate po tom gradu kako bi ukazale na problem trovanja pasa.

Na plakatima je osim slika pasa napisano i "Ceo grad je pod otrovima za pse. Kuršumlijo, otrovala si nečije prijatelje. Kuršumlijo, moglo je da bude i nečije dete".

Jedna od njih, Sara Radenković rekla je agenciji Beta da su devojke prijavile veterinaraskoj i komunalnoj policiji da neko truje pse, ali niko od nadležnih nije reagovao.

Prema njenim rečima, psi za koje je prvo primetila da su otrovani nalazili se kod Železničke stanice u Kuršumliji, padali su s penom na ustima.

Radenković je sa drugaricama Andrijanom Kuzmanović (14) i Elenom Rondović (13) u blizini pronašla razbacane kriške hleba, natopljene plavim prahom, a bilo ih je svuda po ulici i oko pruge.

"Jasno nam je bilo da je u pitanju otrov, verovatno cijanid, kasnije sam saznala to. Uplašene i uplakane sve tri smo krenule da spasavamo ostale pse koji nisu pojeli taj hleb", rekla je Radenković. 

Četiri psa su odnele u najbližu kuću, gde ih je mladić Miloš Đokić (24) prihvatio i zatvorio kod sebe u kuću.

"Izašao sam na ulicu i video prizor koji nikada neću zaboraviti. Psi su se tresli i padali po ulici, sa penom na ustima, nije bilo pomoći, brzo su uginuli", kazao je Đokić.

Devojke su pokušale da otrovane pse spasu medicinskim preparatima, ali bez uspeha, te su im dva psa umrla na rukama.

"Ljudi su prilazili i govorili nam da ostavimo pse da uginu, a niko nije ni pokušao da pomogne. Plakale smo sve tri i tražile pomoć", rekla je Kuzmanović.

One su same pokupile otrovan hleb kako se ne bi još neko otrovao, a veterinarskoj službi prijavile su incident, ali su tela pasa tri dana stajala kraj ulice.

"Jedan momak iz ulice ih je sklonio, nakon čega su ih pokupili traktorom. Prijavljeno je bilo još petnaestak uginulih pasa", prepričala je Radenković.

Prema nezvaničnim informacijama, na gradsku deponiju odvezena je puna traktorska prikolica uginulih pasa, koji su najverovatnije zakopani. Takođe, pored pasa lutalica, prijavljeno je trovanje i vlasničkih pasa.

Niko od veterinarskih i komunalnih inspektora nije želeo da daje izjave povodom tog incidenta.

Inače, to nije prvi put da se dešava masovno trovanje pasa lutalica u Kuršumliji, pre nekoliko godina na kurušmlijskim ulicama je potrovano nekoliko desetina pasa lutalica.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 6.04.2019, 13:51h Majka Majkina

    Policija isto ćuti, iako je neko bacio otrov na javni prostor. A komunalci ćute jer su verovatno oni to uradili.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side