Usvojene izmene zakona: Ne može se oduzimati stan ako je dug manji od 5.000 evra
26.07.2019 | 18:30h ► 18:40h Beograd

Usvojene izmene zakona: Ne može se oduzimati stan ako je dug manji od 5.000 evra

Usvojene izmene zakona: Ne može se oduzimati stan ako je dug manji od 5.000 evra Foto: Novi magazin/SA
Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju kojima se onemogućava prodaja kuće ili stana za komunalni dug do 5.000 evra, ako je to jedina nepokretnost u vlasništvu dužnika.

 


Izmenama je utvrđeno da izvršitelji, njihovi zaposleni i srodnici ne mogu da kupuju nepokretnosti na javnim prodajama.

Umesto iznosa od dve trećine penzije ili zarade, izvršitelji će uzimati od sada najviše do polovinu zarade ili penzije, a izmenama zakona je propisano i da od izvršenja budu izuzeta primanja porodilja.

Umesto oglasne table uvodi se elektronska tabla, kako su naveli iz Vlade Srbije radi sprečavanja mogućnosti dogovaranja cene. Elektronsko nadmetanje uvodi se od 1. jula 2020. godine.

Zakon propisuje i novčane kazne za dužnike koji skrivaju, oštećuju ili umanjuju svoju imovinu i time sprečavaju izvršitelja da uradi svoj posao.

Novčana kazna predviđena je i za sve one koji ometaju ili sprečavaju izvršenje i ona može iznositi od 10.000 do 200.000 dinara za fizička, odnosno od 100.000 do dva miliona dinara za pravna lica.

Izmena je utvrđeno da se izvršenje može obaviti samo radnim danima od 7.00 do 22.00. Pre usvojenih izmena to se činilo i vikendom.

 

Proširena lista pripadnika snaga bezbednosti koji mogu da konkurišu za stanove

Skupština Srbije usvojila je danas izmene zakona kojima se pravo da konkurišu za stanove za pripadnike snaga bezbednosti proširuje i na borce, porodice palih boraca, ratne vojne invalide i mirnodopske vojne invalide.

Izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti koji je parlament danas usvojio, proširena je lista korisnika prava na konkurisanje za stan u državnom projektu vrednosti oko 325 miliona evra.

Tokom rasprave ministarka građevine Zorana Mihajlović rekla je da je plan države da u prvoj fazi budu izgrađena 8.022 stana za pripadnike snaga bezbednosti, a da radovi na svim planiranim projektima počnu do naredne godine.

Mihajlović je najavila da će u Vranju biti izgrađeno 186 stanova, u Nišu 190 dok se u Kraljevu trenutno gradi 200 stanova.

U Kragujevcu će za pripadnike službi bezbednosti biti izgrađeno 216 stanova, u Novom Sadu 548, a u Sremskoj Mitrovici 190.

Prema najavama, cena kvadrata u Beogradu i Novom Sadu biće 500 evra, Nišu 450, Vranju i Kraljevu 400 evra, a u Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici 430 evra po kvadratu.

Skupština je danas potvrdila i sporazum sa Severnom Makedonijom o zajedničkoj kontroli na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce koji bi, po navodima iz Vlade Srbije trebalo da reši problem dugog čekanja na granici, pogotovo za teretni saobraćaj.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side