22.03.2018 | 16:20h ► 17:50h Beograd

Usvojen Zakon o nacionalnom DNK registru

Usvojen Zakon o nacionalnom DNK registru Foto: Novi magazin / SA
Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o nacionalnom DNK registru kojim se utvrđuje osnivanje tog registra za potrebe vođenja krivičnog postupka i rasvetljavanje krivičnih dela, utvrđivanje identiteta nestalih ili nepoznatih lica.

Tokom rasprave o tom predlogu zakona opozicija je iznela kritika navodeći da se njime krše ljudska prava, jer se isto tretira DNK materijal i žrtava i osumnjičenih, odraslih i dece.

Iz MUP-a međutim ističu da će sistematizacija DNK podataka doprineti, rasvetljavanju krivičnih dela i kažnjavanje učinilaca krivičnih dela, a sve sa ciljem suzbijanja svih oblika kriminala.

Zakonom je utvrđena i međunarodne razmene podataka prilikom rasvetljavanja krivičnih dela.

Predviđeno je da nacionalni DNK registar u svom punom kapacitetu bude uspostavljen u roku od dve godine od stupanja na snagu tog zakona i po donošenju, podzakonskih akata za njegovo potpuno sprovođenje.

Skupština je danas usvojila i Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana koji bi trebalo postiči značajno ažuriranje baze ličnih podatak o građanima odnosno izjednačavanje zavedenih podataka u bazama sa stvarnim stanjem.

Predviđen je i razvoj elektronskog servisa koji će građanima omogućiti da na brži i jednostavniji način ostvaruju svoja prava.

Poslanicu su danas izglasali i izmene i dopune Zakon o državljanstvu kojim se pojednostavljuju i skraćuju administrativne procedure pred organima državne uprave, i omogućava građanima da pribave uverenje o državljanstvu bilo gde na teritoriji Srbije, bez obzira na to gde su upisani u evidenciju državljana.

 

Usvojene izmene zakona o policiji i javnom redu i miru

Skupština je usvojila izmene i dopune Zakon o policiji kojima se uvodi "platforma" za bezbednu elektronsku komunikaciju, razmenu podataka i informacija između državnih organ u cilju sprečavanja organizovanog kriminala.

Ta platforma prema navodima predstavnika MUP-a, predstavlja osnov za uspostavljanje nacionalno-kriminalističko-obeveštajnog sistema.

Zakonom su precizirane odredbe koje se odnose na preventivne mere sektora unutrašnje kontrole u cilju suzbijanja korupcije u Ministarstvu.

Precizira se mogućnost snimanja postupanja policijskih službenika, te će se moći vršiti i audio i video snimanje njihovih postupaka.

Skupština je danas usvojila i izmene Zakona o javnom redu i miru kojima se povećavaju kazne za korišćenje pirotehničkih sredstava.

Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novačnom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara, ili sa 40 do 120 časova rada u javnom interesu umesto dosadašnje kazne od 10.000 do 50.000 dinara.

Za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja, novčana kazna iznosi od 100.000 do 150.000 dinara, odnosno 30 do 60 dana zatvora, dok je kazna u još važećem zakonu od 50.000 do 150.000 dinara.

 

Za nekoliko dana oštrije kazne, izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja

Skupština je danas izglasala izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojima je smanjena dopuštena količina alkohola u krvi vozača sa 0,3 na 0,2 promila, povećana kazna za prekoračenje brzine, a duplirane su i kazne za nekoršićenje sigurnosnih pojaseva.

Utvrđene su strože kazne za nasilničku vožnju - preticanje kolone vozila preko pune linije, za prolazak kroz crveno svetlo, kao i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi predviđen je obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, uz 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Zbog nekorišćenja sigursnosnog pojasa, umesto dosadašnjih 5.000 dinara kazna je 10.000 dinara.

Zakonom je utvrđeno da se deca mogu prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje - u zavisnosti od uzrasta i visine.

Za mlade su pooštreni uslovi pod kojima oni mogu da dođu do vozačke dozvole, a ne mogu upravljati vozilom snage motora iznad 80 kilovata sve dok ne steknu spremnost i iskustvo da upravljaju vozilom veće snage, što će procenjivati stručnjak.

Za mlade vozače je predviđena nulta tolerancija za alkohol, zabrana telefoniranja tokom vožnje, zabrana vožnje između 23.00 i 6.00 sati, mogu da prevoze najviše tri lica, uključujući i lice pod čijim nadzorom voze.

Utvrđen je i obavezan video-nadzor tehničkih pregleda, što će daljinski pratiti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side