22.06.2016 Beograd

Usvojen Pravilnik o procedurama za utvrđivanje plagijata

Usvojen Pravilnik o procedurama za utvrđivanje plagijata Foto: Freeimages.com
Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je danas Pravilnik kojim su definisane jasne procedure kako se utvrđuje da je neki pisani rad plagijat i mere koje izriče dekan fakulteta, a koje mogu biti i oduzimanje zvanja.

Prorektor UB Živan Lazović kaže da onog momenta kada se posumnja da je neki rad plagijat matični fakultet formira etičku komisiju, koja zatim inicira formiranje stručne komisije na fakultetu, gde jednog člana daje veće grupacija, a dva člana sam fakultet.

"Stručna komisija kada završi rad podnosi izveštaj etičkom komitetu, a on obaveštava nastavno- naučno veću i dekanu. Ukoliko se utvrdi da je rad plagijat dekan je obavezan da izrekne meru. Ukoliko je reč o doktoratu i neko stekao zvanje na taj način, dekan mu oduzima zvanje", rekao je Lazović novinarima nakon sednice Senata.

Ukoliko su nezadovoljni odlukom stručne komisije, kako kaže, može da se pokrene drugostepeni postupak pred Odborom za profesionalnu etiku na nivou univerziteta koji formira komisiju.

"Na Odboru za profesionalnu etiku je da donese nepristrasnu odluku i sud kada je reč da li je neki rad plagijat", naglašava Lazović.

Mere odgovornosti predviđene su i za one koji doprinose prekršajima, ali i protiv onih koji nekog neosnovano optuže za plagijat.

Rektor UB Vladimir Bumbaširević kaže da će svi postupci koji su u toku biti tretirani po ovom pravilniku, koji nakon usvajanja na Senatu treba da bude objavljen u univerzitetskom glasniku.

On nije mogao da precizira kada će biti vođen postupak za utvrđivanje da li je doktorat gradonačelnika Beograda Siniše Malog plagijat.

Na sajtu Peščanika objavljen je tekst u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada Siniše Malog odbranjenog na FON-u plagirano.

Gradonačelnik je odbacio navode o plagijatu i dodao da "stoji iza svoje disertacije".

Senat je danas osim Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, usvojio i Kodeks profesionalne etike UB i Pravilnik o radu etičkih komisija  i odbora za profesionalnu etiku UB.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 25.06.2016, 01:28h zoran (2)

    Dekan Medicinskog fakulteta u Prištini Rade Grbić čita izmišljeno pismo pred 120 članova nastavnog veća u kojem nipodaštava stručne i profesionalne kvalitete jednog od saradnika fakulteta. Saradnik ostaje bez posla na fakultetu. Saradnik preko zaštitnika informacija gospodina Šabića, tražim to famozno pismo . Kasnije se ispostavilo da to pismo nikada nije ni postojalo, već je to sve lažirao sadašnji dekan Grbić da bi na mesto izvikanog saradnika doveo svog bratanca. I sada ovakav dekan treba da vodi računa o instituciji, školovanju studenata I plagijatorima.Priče za malu decu.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side