Usvajanje rezolucije fatalno po Republiku Srpsku
04.07.2015 Beograd

Usvajanje rezolucije fatalno po Republiku Srpsku

Usvajanje rezolucije fatalno po Republiku Srpsku Foto: Beta / AP
Usvajanje britanske rezolucije u SB UN bilo bi fatalno po Republiku Srpsku i imalo bi katasrofalne posledice na buduće generacije i implikacije na Kosovo, smatraju ekspert odbrane na procesima za Srebrenicu u Haškom tribunalu admiral Boško Antić i lobista u Velikoj Britaniji Radomir Putniković.

Antić i Putniković su za Večernje novosti, u odvojenim intervjuima, rekli da bi Bošnjaci mogli da traže ratnu odštetu, ako bi rezolucija bila usvojena u SB UN, kao i da treba sve učiniti da do toga ne dođe.

Prema tvrdnji Antića, genocida nad Bošnajcima u Srebrenici nije bilo i usvajanje britanske rezolucije u UN bi po Srpsku bilo fantalno, jer bi dalo pravi argument porodicama poginulih da traže ratnu odštetu.

Antić je podsetio da Haški sud nije utvrdio ko je naredio i organizovao navodni genocid ni broj stradalih u njemu, kao i da se manipuliše brojkom od 8.000 ubijenih muslimana, što sadrži i britanska rezolucija, iako se na suđenju generalu RS Zdravku Tolimiru pominjalo 4.970 žrtava.

"Eventualno usvajanje ovog papira u UN sa podatkom od 8.000 poginulih biće nesumnjivo pravni argument da njihove porodice u parničnom postupku traže od Republike Srpske ratnu podštetu što bi po nju bilo fatalno", ukazao je Antić.

Sa druge strane, Putniković veruje da rezolucija neće biti usvojena, da će Rusija staviti veto u SB i da će to biti kraj.

On, međutim, tvrdi da se vredi boriti.

"Nismo mi tako slabi, samo smo neorganizovani, srpska dijaspora je dobrim delom uljuljkana i smatramo da smo matici dobri samo ako možemo da doneseno novac i ništa drugo", ukazao je Putniković.

On je zahtev predsednika Srbije Tomislava Nikolića Rusiji da stavi veto u SB ocenio vrlo pozitivnim.

"U međunarodnoj politici nema prijateljstva, sve se svodi na interes, a problem je u tome što mi tražimo prijatelje tamo gde ih nema. I Rusi imaju svoj interes, Britanci nam nikada nisu bili priajtelji i od njih nemojte da očekujete fer-plej, već samo interes, a to je ovog momenta da se Srbi obleže kao genocidan narod", smatra Putniković.

Razlog tome, objasnio je, jeste što bi tada mogli da manipulišu sa srpskim narodom preko Međunarodnog monetarnog fonda i u raznim organizacijama.

Putniković je zaključio i da je za Britance "anatema kada predsednik RS Milotad Dodik dođe i traži referendum".

 

autor: AP izvor: Tanjug
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 5.07.2015, 23:49h RATNI ZLOČIN nije GENOCID

    Britanci preko Bošnjaka prave vezu sa Arapima-vlasnicima nafte i gasa. Međutim Rusija će uložiti veto, jer su svesni da svaki normalan čovek zna razliku između GENOCIDA nad Jevrejima, Jermenima, Srbima, Romima,..od RATNOG ZLOČINA u borbama oko Srebrenice (kada je ubijeno 3 hiljade vojnika koji se prethodno nisu hteli predati, nego su želeli da nastave borbu i dalje da ubijaju Srbe u okolini Srebrenice, Bratunca, Podrinja,....).

  • 5.07.2015, 00:35h RATNI ZLOČIN nije GENOCID (1)

    Svi ono koji tvrde da se u Srebrenici desio genocid, svesno OMALOVAŽAVAJU stvarni genocid koji su uradili nacisti (nemački, turski, hrvatski,..) nad Jevrejima, Jermenima, Srbima, Romima,... kada je ubijeno više miliona ljudi uključujući i žene i decu.. U Srebrenici je TV snimila kako general Mladić pomaže da žene, stari, deca uđu u autobuse i napuste Srebrenicu, nakon što su muslimanski vojnici odbili da se predaju.. Posle u borbi nije bilo zarobljenih, a već zarobljeni vojnici su ubijeni zbog osvete, što predstavlja RATNI ZLOČIN a ne genocid.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side