Ustavni sud Kosova zabrinut zbog pretećeg diskursa predsednika i premijera
19.05.2020 Beograd

Ustavni sud Kosova zabrinut zbog pretećeg diskursa predsednika i premijera

Ustavni sud Kosova zabrinut zbog pretećeg diskursa predsednika i premijera Foto: pixabay.com
Ustavni sud Kosova je danas saopštio da sa zabrinutošću prati "preteći javni diskurs" koji poslednjih dana vode aktuelni predsednik i premijer, kao i drugi nosioci institucionalnih i političkih funkcija.

U reakciji se kaže da Hašim Tači i Aljbin Kurti, koji se međusobno optužuju, vrše pritisak na Ustavni sud i pokušavaju da utiču, ili da prejudiciraju odluku tog suda o pitanju predsednikove uredbe o imenovanju novog premijera.

U reakciji se navodi da Ustavni sud najoštrije osuđuje ovo mešanje u njegovu institucionalnu nezavisnost, kao i pokušaj političkih aktera da Ustavni sud uključe u svakodnevne političke debate.

"Ustavni sud takođe najoštrije osuđuje glasine o pojedinim sudijama, kao osobama koje u ovom slučaju imaju pojedinačna ovlašćenja ili odgovornosti za donošenje odluka. Ustavni sud podseća da deluje kao celina, na osnovu ustavnih i zakonskih odredbi koje regulišu njegovo odlučivanje", navodi se u obaveštenju.

Nadalje, Ustavni sud uverava javnost da neće biti izložen takvim pritiscima i pretnjama i da niko ne mora imati političku ili javnu zaštitu, jer Ustav i zakon daju sve potrebne garancije da bi Sud mogao delovati nezavisno i nepristrasno.

Na kraju Ustavni sud poziva sve strane u postupku da se suzdrže od komentara i radnji čiji je cilj uticati ili prejudicirati donošenje odluke Ustavnog suda u ovom ili bilo kojem drugom slučaju.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side