13.07.2012 Beograd

Uslovi za pregovore sa EU na čekanju

Uslovi za pregovore sa EU na čekanju
Srbija u principu može očekivati da krajem godine dobije datum za početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju, ali nova vlada treba što pre da počne da radi na ispunjavanju uslova koji bi Evropskom savetu omogućili da donese takvu odluku, izjavio je ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio.

"Osnovni uslovi su oni koje je Savet ministara EU izneo 5. decembra 2011. godine. Međutim, ne treba izgubiti iz vida druge temelje evropske građevine, kao što su pravna država i tržišna ekonomija", rekao je u Denio u intervjuu za današnje Večernje novosti.

Upitan šta konkretno EU očekuje od nove vlade, odgovorio je da ta vlada, "ukoliko želi zaista da napreduje na putu EU, znaće koji napor treba da bude uložen u regionalnu saradnju, uključujući tu i dijalog sa Prištinom".

Denio je ukazao da nisu tačne informacije da je EU ispostavila nove uslove oko Kosova kako bi Srbija dobila datum za početak pregovora, i sa kategoričkim "ne" je odgovorio na pitanje da li će Brisel tražiti priznanje nezavisnosti Kosova.

Francuski ambasador je pozitivno ocenio dijalog Beograda i Prištine, rekavši da je "njegovo odvijanje samo po sebi dobra stvar" i da je "dao prave rezultate" jer se "protok robe od tada odvija nesmetano" i "slobodno kretanje ljudi je na snazi".

Prema njegovim rečima, počela je primena dogovora u vezi sa matičnim knjigama, "postoji dogovor u vezi sa katastrom koji treba da bude primenjen", a "u toku prethodne nedelje obavešteni smo da su prve kosovske univerzitetske diplome validirane".

"Nadamo se da će dijalog uskoro biti obnovljen, kako bi se razmotrila dva pitanja koja su još na stolu: struja i telekomunikacije", rekao je Denio.

Upitan da li je tačno da Zapad insistira na velikoj koaliciji Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, Denio je odgovorio: "Mi se ne mešamo, ali ćemo, naravno, sa pažnjom pratiti politiku koju će da vodi ta vlada, posebno odluke koje će donositi kako bi sprovela ono što se očekuje od Srbije kao kandidata za članstvo u EU".

Denio je rekao da se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem sretao i pre i posle predsedničkih izbora.

Francuski ambasador je takođe rekao da će njegova zemlja "i u narednom periodu pomagati Srbiji u ubrzanju evropskih integracija, onako kako je to činila do sada".

autor: MP izvor: Novosti/Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side