Ðurić: Srbija sa EU pokreće "slučaj Ivanović"
14.08.2015 Beograd

Ðurić: Srbija sa EU pokreće "slučaj Ivanović"

Ðurić: Srbija sa EU pokreće "slučaj Ivanović" Foto: Z. Raš
Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić sastao se danas sa Timom za odbranu Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, uprkos zabrani ulaska na Kosovo, i poručio da će državni vrh sa najvišim zvanicima EU u narednom periodu pokrenuti "slučaj Ivanović" .

"Nastavićemo da podržavamo odbranu i Tim Olivera Ivanovića", rekao je Ðurić novinarima nakon sastanka i dodao da o Ivanoviću premijer Aleksandar Vučić svakodnevno razgovora sa odgovornima u međunarodnoj zajednici.

"Dok je Ivanović iza rešetaka, možemo reći i da je sloboda za Srbe iza rešetaka", poručio je on, dodajući da je lider Građanske Inicijative SDP kriv zato što nije pristao da njegov grad bude etnički očišćen i da mržnja i obračuni budu jedini jezik na Kosovu i Metohiji.

"Da je bio kao ostali političari na Kosovu i Metohiji, verovatno bi bio oprane biografije i niko ga danas ne bi maltretirao. Baš zato što je jedan od ljudi za koje niko ni od Srba ni od Albanaca ne može da kaže ništa loše, nekome je smetao", rekao je Ðurić.

Ðurić je istakao i da je dobro što su svi Srbi na Kosovu pokazali solidarnost sa Ivanovićem i što je cela Srbija ustala da pokaže solidarnost sa njim, jer je na taj način dodatno obesmišljeno ono što su hteli da postignu oni koji su ga stavili iza rešetaka.

"Ivanović je danas iza rešetaka jači nego ikada u političkom smislu, u srpskom narodu na Kosovu i Metrohiji uživa veće poštovanje i poverenje i siguran sam da način na koji se on ponaša može da bude primer jedne gandijevske borbe za ostvarivanje prava koji svako razuman treba da podrži", naglasio je on.

Ðurić je rekao da zbog toga očekuje da u i narednim danima bude vidljivija podrška Ivanoviću, a članovima njegovo tima za odbranu preneo da je nezvanično od predstavnika međunarodnih institucija čuo da su nezadovoljni načinom na koji je Ivanović tretiran i činjenicom da mu je bez osnova produžen pritvor.

"Oni koji odlučuju o tome treba da znaju da nastupa kritično vreme, da Ivanović već osam dana štrajkuje glađu i da je odgovornost za njegovo zdravlje sada na njima", upozorio je Ðurić.

On je još jednom ponovio da Srbija pruža garancije Ivanoviću za njegovu odbranu sa slobode i da garantuje da će biti dostupan svim institucijama i organima kao što je uvek i bio.

Ðurić je takođe podsetio da se Ivanović uvek odazivao svim pozivima, pa čak i u situacijama kada nije bilo nijednog pravnog ili drugog razloga za njegovo dalje zadržavanje, da se nije opirao ni odlasku u sud, ni odlasku u policiju.

"Oliver Ivanović je primeran građanin. Da takvih ima više na Kosovu i Meotghiji nikada nikakvih problema među Srbima i Albancima ne bi bilo", zaključio je Ðurić.

Priština je odlučila da Ðuriću danas uskrati ulazak na Kosovo i Metohiju.

Kako prenosi "Kosova sot", privremeni organi u Prištini nisu dali dozvolu direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije jer, kako navode, nije uvažio procedure po kojima zahtev za posetom treba poslati 48 sati unapred.

Ivanović osmi dan štrajkuje glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici zahtevajući da mu bude omogućena odbrana sa slobode, a na taj korak se odlučio pošto je Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici donelo odluku da mu produži pritvor za još dva meseca, odnosno do 6. oktobra.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine i ovo je drugi put da se odlučuje na takav korak. Prethodno je štrajkovao glađu nedelju dana u Prištini zahtevajući premeštanje iz prištinskog u mitrovički zatvor, što mu je na kraju i omogućeno.

U Kosovskoj Mitrovici danas će biti održan protest podrške građana Ivanoviću i penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću koji je takođe pritvoren.

Protest podrške, drugi po redu, koji organizuju građani, biće održan ispred sedišta Euleksovog suda u Kosovskoj Mitrovici.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side