Upisivanje nekretnina u Srbiji ubuduće na jednom mestu
02.04.2018 Beograd

Upisivanje nekretnina u Srbiji ubuduće na jednom mestu

Upisivanje nekretnina u Srbiji ubuduće na jednom mestu Foto: Beta / Mileta Mirčetić
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović je danas najavila da će donošenjem novog zakona, građani i investitori upisivanje nekretnina završavati na jednom mestu, kod javnog beležnika.

Ona je u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) rekla da je predlog izmena Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova upućen u Skupštinu Srbije i da će se kada se usvoji "čitav postupak upisa odvijati elektronski".

Građani danas, prema njenim rečima moraju da obiđu najmanje šest mesta da bi upisali kupljenu nekretninu.

"Reforma katastra je nastavak 'reforme decenije', uvođenja e-dozvola, koja je zaista bila revolucionarna", rekla je Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade.

Dodala je da postupak za predmete, koje katastar sada rešava u drugom stepenu, traje i deset-petnaest godina i da ima nerešenih slučajeva iz 1986. godine.

"Novim zakonom i reformom katastra, sve će se odvijati u mnogo manje koraka i sa mnogo manje potrošenog vremena", rekla je Mihajlovićeva.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je reforma katastra jedna od najkompleksnijih reformi kojom se Vlada Srbije bavi.

"Uz reforme u zdravstvu, ova reforma je verovatno najznačajnija za građane, jer su to problemi sa kojima su se borili decenijama", rekla je Brnabić i dodala da će se olakšati i poslovanje privrede i smanjiti troškovi.

Izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović ocenila je da je "reforma katastra još jedan korak u pravcu e-uprave u Srbiji".

"Sa papirnih planova, još iz vremena Marije Terezije, prelazimo na elektronski sistem, čime ulazimo u isti rang sa razvijenim evropskim zemljama, ali i sa nekim susedima, koji su prednjačili u ovoj oblasti, kao što je Makedonija", rekla je Jovanović.

Katastar, koji je, kako je rekla, pre sedam godina prema istraživanju NALED-a bio jedna od najlošije ocenjenih institucija "danas prednjači u reformi i preti da po uspehu i pretekne elektronske građevinske dozvole".

Direktor RGZ Borko Drašković zahvalio je Vladi Srbije "na podršci kadrovskom jačanju ove institucije".

"Odobrenjem Vlade 4. aprila biće raspisan konkurs za prijem 567 novih radnika kako bi RGZ kadrovski ojačao", rekao je Drašković.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side