UOPS: Vlada da se u najkraćem roku obrati EU kako bi se obezbedile vakcine
16.09.2020 | 09:02h ► 12:32h Beograd

UOPS: Vlada da se u najkraćem roku obrati EU kako bi se obezbedile vakcine

UOPS: Vlada da se u najkraćem roku obrati EU kako bi se obezbedile vakcine Foto: Beta/AP/Kirsty Wigglesworth
Udružena opozicija Srbije (UOPS) zatražila je danas od Vlade Srbije da se u najkraćem mogućem roku obrati međunarodnim organizacijama, pre svega institucijama Evropske unije (EU) i obezbedi mogućnost da naši građani dobiju vakcine protiv korone koje će biti dostupne građanima zemalja članica EU.

U saopštenju je navedeno da je da je "Evropska komisija odgovorila na zahtev UOPS po pitanju pristupa srpskog stanovništva bezbednoj vakcini protiv COVID-19", kao i da se "iz dopisa je jasno vidljivo da Srbija nije deo programa COVAX Facility (Globalni pristup Kovid-19 vakcini), kojim upravlja Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a u čijem finansiranju učestvuje i EU".

"Program za cilj ima da obezbedi siguran pristup vakcinama koje nabavlja COVAX po dogovorenoj ceni. Deo ovog programa, na zahtev njihovih vlada su zemlje van EU poput Jermenije, Crne Gore i Severne Makedonije, ali i Portugal, Norveška, Švajcarska i Ujedinjeno kraljevstvo. Srbija nije deo ovog programa jer se naša Vlada nije prijavila", navedeno je u saopšenju.

Kako je UOPS istakla, "imajući u vidu činjenicu da smo se prvo vezali, pa odustali od ispitivanja na našim građanima vakcine koju bi trebalo da proizvodi Kina, kao i da nismo aplicirali za program u kome su druge evropske zemlje koje nisu članice EU, postoji ozbiljan rizik da ostanemo van okvira za nabavku bezbedne, vremenski prioritetne i ekonomski dostupne vakcine".

"Ovo potvrđuje naše ranije tvrdnje o neodgovornom odnosu režima prema zdravlju građana Srbije, kada je u pitanju zaštita od COVID-19", navela je UOPS, ukazujući da je "za žaljenje činjenica da je dopis ka EU i nameru da građani Srbije budu vakcinisani na isti način kao i ljudi u ostatku Evrope inicirala opozicija a ne vlast".

 

Odgovor Brnabić: Neinformisani ste, razgovaramo povodom vakcine o modalitetu saradnje

Premijerka Srbije Ana Brnabić navela je danas da je "za žaljenje" što globalni problem - pristup stanovništva bezbednoj vakcini protiv korone, naša opozicija "koristi za unutrašnju političku borbu".

"Kao i uvek, i ovog puta su i nekompetentni i neinformisani. Vlada Srbije sa COVAX-om razgovara već duže vreme oko modaliteta saradnje koji će se potvrditi 18.09", napisala je Brnabić na Tviteru. 

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 16.09.2020, 10:17h eks

    OUPS se nameće poltronstvom prema birokratama EU. UOPS ne treba da se uvlači u d..e birokratama EU . Nije njihov posao da brinu o vakcini, to rade kompetentni i nadležni .

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side