16.05.2018 Beograd

UNS: Zbog manipulacija NUNS-a, NDNV-a i AM ubuduće samo pisani sporazumi

UNS: Zbog manipulacija NUNS-a, NDNV-a i AM ubuduće samo pisani sporazumi
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštio je danas da Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NSNV) i Asocijacija medija (AM) treba da "prekinu sa manipulacijama koje narušavaju ugled profesije".


UNS je reagovao povodom saopštenje tih novinarskih udruženja u kojem oni navode da nisu istinite tvrdnje UNS-a da je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević prihvatio "zajednički predlog o povratku članova tih udruženja u komisije".

U saopštenju se navodi da je "nečasno ponašanje" rukovodstava NUNS-a, NDNV-a i AM koji su "nakon nekoliko sati posle sastanka s ministrom kulture, odlučili da prekrše postignuti dogovor oko učešća udruženja u komisijama za sufinansiranje medijskih projekata".

UNS dodaje da je prinuđen da ubuduće s tim udruženjima eventualne dogovore i sporazume sklapaju isključivo u pisanoj formi, s njihovim predstavnicima koji za to imaju mandat.

"Stalno premišljanje, ispostavljanje novih uslova i odustajanje od postignutih dogovora, te tajni pregovori i dogovori sa vlastima iza leđa kolegama iz najvećeg udruženja, mesecima unazad uporno i istrajno sabotiraju bilo kakav zajednički nastup svih novinarskih udruženja prema vlastima. To za rezultat ima pogoršanje stanja novinarske profesije i urušavanje pregovaračkih pozicija novinara u razgovorima sa vlastima", naveo je UNS.

Ranije danas su NUNS i AM saopštili da je neistinita tvrdnja UNS-a da su "odbili dogovor" s Ministarstvom kulture i informisanja "napravljen na osnovu strategije koju su predstavnici udruženja prethodno dogovorili" i da je istina da su na taj "dogovor" pristali jedino predstavnici UNS-a.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side