UNS: Za pet dana napadnuto i ometano 28 novinara i medijskih radnika
15.07.2020 Beograd

UNS: Za pet dana napadnuto i ometano 28 novinara i medijskih radnika

UNS: Za pet dana napadnuto i ometano 28 novinara i medijskih radnika
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je za pet dana napadnuto ili ometano u radu 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa demonstracija u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu.


Kako se navodi u saopštenju UNS-a, njih 14 je zadobilo povrede od kojih je šest zahtevalo hitnu lekarsku pomoć.

"Povređeni novinari, snimatelji i fotoreporteri napadnuti su od policije, demonstranata koji su bacali kamenice i druge čvrste predmete, ali i udarcima u glavu i telo čvrstim predmetima iz neposredne blizine", dodaje se.

UNS je saopštio da je u dogovoru sa napadnutim kolegama i njihovim urednicima, kao i u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, prijavio policiji tri slučaja.

"Povređeni novinari, fotoreporteri i snimatelji, kojima je lekarska pomoć pružena u urgentnim centrima, njih šestoro, dalo je izjave policiji i u jednom slučaju forenzičarima u ustanovama hitne medicinske pomoći", navodi UNS.

Prema podacima UNS-a, još troje kolega i koleginica prijavilo je policiji ili je u postupku podnošenja prijave napada, dok je najveći broj slučajeva, iako pobrojan u saopštenjima UNS-a i drugih novinarskih i medijskih organizacija, ostao zvanično neprijavljen.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side