UNS: Tužilaštvo zbog nedostatka dokaza odbacilo prijavu zaječarskog novinara
17.09.2020 Beograd

UNS: Tužilaštvo zbog nedostatka dokaza odbacilo prijavu zaječarskog novinara

UNS: Tužilaštvo zbog nedostatka dokaza odbacilo prijavu zaječarskog novinara
Osnovno javno tužilaštvo u Zaječaru odbacilo je zbog nedostatka dokaza krivičnu prijavu protiv Vukašina Lakićevića i Dražena Kovijanića, osumnjičenih da su u junu ove godine pretili novinaru portala "Glas Zaječara" Miljku Stojanoviću, kada mu je bilo zabranjeno da izveštava sa predizbornog skupa u selu Vratarnica kod Zaječara, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

U rešenju tužilaštva, u koje je UNS imao uvid, stoji da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

"Iako je novinar Stojanović u svom iskazu naveo da mu je porodica zbog tog događaja bila 'potrešena'", navodi se u rešenju, "ne postoji niti jedan dokaz da su mu osumnjičeni uputili 'ozbiljnu pretnju'", navodi UNS.

Novinar Stojanović je podneo prijavu zbog verbalnog napada gradskog većnika Zaječara Lakićevića i Kovijanića, za koje je naveo da su ga sprečili da uđe u Dom kulture u selu Vratarnica, gde je bio zakazan predizborni skup liste SNS-SPS-Boško Ničić.

U prijavi stoji da su mu prišli i zajedno dobacivali: "Šta glumiš? Ajde da vidimo kako ćeš da uđeš", kao i izjava novinara Stojanovića koji je naveo: "rekao sam im da je moje novinarsko pravo da prisustvujem javnom skupu, naročito kada sam video da su i druge novinarske ekipe ušle. Cilj mi je bio da poslednjih dana kampanje na svom portalu obavestim šta su kandidati na skupu kazali".

Dodaje se da mu je Lakićević u jednom trenutku rekao: "Ajde objavi ovo, ako smeš", te da novinar vodi hajku na njegovu porodicu, jer je pisao o njegovom bratu.

Novinar mu je pak odgovorio da to nije pisao, već da je reč o saopštenju policije, koje je samo preneo na sajt, na šta mu je Lakićević potom kazao: "Ajde, još jednom pipni moju porodicu".

U rešenju tužilaštva, međutim, piše da su Lakićević i Kovijanić rekli da novinaru tog dana nisu ni pretili, niti zabranili da prisustvuje skupu, te da su se sa njim pozdravili i rukovali.

U prijavi, u koju je UNS imao uvid, Stojanović je naveo da su zbog onoga što mu se desilo u selu Vratarnica bili uznemireni i njegovi roditelji, supruga i on.

Stojanović je naveo da je bio zaprepašćen ponašanjem Lakićevića i Kovijanića, s obzirom na to da ih zna od ranije.

"U Srbiji se svakodnevno dešavaju napadi na novinare, a ja prolazim kroz ovo od ljudi koje smatram poznanicima", navodi se u prijavi Stojanovića a prenosi UNS.

Novinar Stojanović je za UNS izjavio da je takav odnos prema novinarima u Zaječaru svakodnevan, kao i da im je rad dodatno ugrožen tako što se ne pozivaju na konferencije lokalne vlasti u Zaječaru, a ostaju uskraćeni i za sredstva na medijskim konkursima u tom gradu, posebno za vreme pandemije kada su lokalni mediji dodatno finansijski pogođeni.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side