UNS: Srbe na Kosovu ne ugrožava tačno informisanje već odnos većinske zajednice
19.10.2020 | 15:05h ► 15:21h Beograd

UNS: Srbe na Kosovu ne ugrožava tačno informisanje već odnos većinske zajednice

UNS: Srbe na Kosovu ne ugrožava tačno informisanje već odnos većinske zajednice
Srbe na Kosovu i Metohiji ne ugrožava tačno informisanje već odnos većinske zajednice u kom između ostalog, policija istražuje verski obred a o tome se mora pisati, ocenio je danas predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović.

U odgovoru na pismo koje je udruženju uputio glavni urednik Radio Goraždevca iz istoimenog mesta kod Peći, Darko Dimitrijević a povodom tekstova u Večernjim novostima kojima je po rečima Dimitrijevića "ugrožena bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji", predsednik UNS-a je naveo da "ne vidi" kako "bilo koji medij, pa neka je i beogradski, može istinitim izveštavanjem da ugrozi Srbe" u pokrajini.

"Kolega Darko Dimitrijević iz Goraždevca pisao je UNS-u tvrdeći da su 'neki beogradski listovi' preneli objave nekakvih 'patriota na baterije' na društvenim medijima. Večernje novosti međutim, nisu prenele objave sa Fejsbuka ili neke druge društvene mreže, već su objavile autorski tekst na osnovu materijala koje je dostavio sveštenik čiji su identitet zaštitile", naveo je Radomirović a preneo UNS.

Dodao je da je novinarka tog dnevnika prethodno posetila karaulu na Košarama i objavila reportažu o tome, "što je nadahnulo sveštenika i njegove prijatelje da i sami pokušaju da dođu tamo kako bi na Miholjske zadušnice održali pomen poginulim vojnicima Vojske Jugoslavije".

"Sa kolegom Dimitrijevićem mogao bih da se složim da je sporan termin 'albanski teroristi' u naknadnom tekstu Večernjih novosti o 'osveti' zbog skidanja zastave Albanije sa karaule. Večernje novosti su izvestile, koristeći autentični materijal, o događaju koji se desio i koji je važan za čitaoce i širu javnost", naveo je predsednik UNS.

Komentarišući pitanje urednika Radio Goraždevca da li će UNS da osudi Večernje novosti zbog objavljivanja tih tekstova, Radomirović je kazao da je udruženje "bilo i ostalo na strani ugroženih kolega i Srba sa Kosova i Metohije", ali da "ne može da osuđuje beogradske medije koji izveštavaju na osnovu činjenica samo zato što bi takvi tekstovi mogli da naljute albanske ekstremiste".

"Mediji na albanskom jeziku izveštavaju da je kosovska policija izvršila uviđaj na Košarama posle pomena o kojem su Večernje novosti izvestile. Zašto? Kakva je to policija koja istražuje verski obred? Ko je bio ugrožen pomenom na Košarama? Koji su zakon ti Srbi na Košarama prekršili", upitao je predsednik Udruženja novinara Srbije.

Glavni urednik Radio Goraždevca iz istoimenog mesta kod Peći, Darko Dimitrijević upozorio je ranije u pismu upućenom novinarskim udruženjima u Srbiji da je nedavnim objavljivanjem dva teksta u Večernjim novostima, o skidanju albanske zastave sa nekadašnje karaule Košare i reakcijama Albanaca na taj čin, ugrožena bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

U pismu upućenom Udruženju novinara Srbije (UNS) i Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS), Dimitrijević je naveo da su tekstovi iz Večernjih novosti bili "povod za seriju negativnih vesti u kosovskoj štampi i reakciju javnosti". ;

"Poštovane kolege, kao neko ko živi i radi u Metohiji, zanima me da li ćete reagovati na pisanje medija o ovim 'patriotama na baterije', čije su objave na društvenim mrežama preneli neki beogradski listovi? ;Zbog takvih tekstova trpimo mi, ne samo medijski radnici, nego čitav naš narod koji živi na Kosovu i Metohiji i sveštenstvo SPC", naveo je Dimitrijević a preneo portal Kossev.

 

 UNS: U prvih osam meseci ove godine 283 tužbe protiv novinara i medija

Za osam meseci ove godine Viši sud u Beogradu je primio 283 predmeta protiv novinara, urednika i vlasnika medija i rešio 296, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Iz Višeg suda su potvrdili za UNS da pred tim sudom nije rešeno 1.105 predmeta protiv novinara i medija iz 2020. i prethodnih godina.

"Iz 2010. ostao je jedan nerešen predmet, iz 2013. tri, 2014. pet, a iz 2015. godine njih 11. Iz 2016. godine 54 predmeta ostala su nerešena, iz 2017. godine 98, iz 2018. godine 437, a iz ove godine 262 takvih predmeta", naveli su iz Višeg suda.

Od 296 rešena predmeta ove godine, u 101 slučaju su tužbe delimično usvojene.

Povlačenjem tužbe rešen je 91, a odbijanjem 40 predmeta dok su na drugi način rešena 64 predmeta.

Apelacioni sud ukinuo je 23, a preinačio 14 presuda koje je Viši sud u Beogradu doneo za osam meseci ove godine.

"Na predmetima sa oznakom P3 do 31. avgusta ove godine postupalo je 26 sudija. Po sudiji je ostalo nerešeno prosečno 42,5 predmeta", naveo je Viši sud u Beogradu.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side