UNS: Šesti put srušena ploča nestalim novinarima kod Orahovca
13.02.2018 Beograd

UNS: Šesti put srušena ploča nestalim novinarima kod Orahovca

UNS: Šesti put srušena ploča nestalim novinarima kod Orahovca
Spomen ploča postavljena u znak sećanja na otete novinare Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića porušena je i odnesena šesti put, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Nepoznati počinioci polomili su obeležje i odneli ga, a oko mesta gde je bilo nalazi se velika količina kostiju, najverovatnije životinjskog porekla, saopštava UNS.

Kako je navedeno, novinari Budimir Ničić i Živojin Rakočević uklonili su kosti koje bile postavljene gde je bila tabla, a na desetak metara ispod obeležja nalazi se velika gomila životinjskih ostataka. ;UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije su osudili ponovno rušenje ploče na mestu gde su 21. avgusta 1998. godine nestali novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić i traže od međunarodnih i kosovskih institucija da otkriju ko već šesti put čini taj vandalizam.

Slavuj i Prenić nestali su na putu Velika Hoča – Zočište, a Udruženje novinara Srbije od 2012. godine na mestu gde su poslednji put viđeni postavlja obeležje na kome na srpskom i albanskom jeziku piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih".. "Ovo se desilo svega nekoliko dana pošto su zvaničnici Kosova saopštili da Zakon o Specijalnom sudu neće biti ukinut i očigledno je nekoga uhvatila panika, da nekome savest nije mirna. Mislim da je krajnje vreme da se Specijalni sud ozbiljno pozabavi pitanjem ubijenih i otetih novinara. Kosti koje su ovde rasute su nešto što je nenormalno i nadam se da to nije poruka nama i našim kolegama", rekao je predsednik DNKiM Budimir Ničić, a prenosi se u saopštenju.

Kako je dodao, to je poruka i Beogradu da glavni problemi Srba na Kosovu nisu traktori i ovce.

"Ovo su istinski problemi i krajnje je vreme da se rešavaju i u Prištini, i u Beogradu, i u Briselu", istakao je Ničić.

Novinar Živojin Rakočević rekao je da će tabla ponovo biti postavljena i da će je vratiti da opomene sve da ljudski život, "život profesionalca, život ljudi koji su sve dali slobodi nije zaboravljen".

UNS i DNKiM ponovo traže od Euleksa i kosovske policije da konačno počnu da odgovorno rade svoj posao i obaveste javnost šta su preduzeli kako bi bili pronađeni i kažnjeni kidnaperi novinara.

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište, skrenuli na pogrešan put i prešli na teritoruju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova. Bili su u automobilu "zastava 128" plave boje koji nikada nije pronađen.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side