UNS sedmi put postavlja ploču kidnapovanim novinarima na Kosovu
14.05.2018 Beograd

UNS sedmi put postavlja ploču kidnapovanim novinarima na Kosovu

UNS sedmi put postavlja ploču kidnapovanim novinarima na Kosovu
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da će sutra ponovo, sedmi put, na putu Orahovac – Velika Hoča postaviti spomen ploču u znak sećanja na nestale novinare Radio Prištine Đuru Slavuja i Ranka Perenića.Kako se navodi u saopštenju, UNS je šest puta postavio ploču s porukom "Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih", i to će učiniti i sutra, jer je ploča ponovo uklonjena.

"Svaki put ploča je uklonjena, a poslednji put, u februaru ove godine, polomljena i odneta. Oko mesta na kome je bila razbacana je velika količina kostiju životinjskog porekla. UNS nastavlja da traži istinu o tome šta se dogodilo našim kolegama. Sutra ćemo, sedmi put, na putu Orahovac – Velika Hoča postaviti tablu sa istim natpisam", navodi se u saopštenju.

UNS je naveo da je na radnom zadatku, od 1. januara do septembra 1998. godine, na Kosovu napadnuto 12 novinara i prevodilaca, dvoje je kidnapovano, a profesor, prevodilac i novinar Šaban Hoti je ubijen.

Udruženje je dodalo da osim za ubistvo Hotija, do danas niko nije kažnjen za kidnapovanje i napade na novinare na Kosovu.

Perenić i Slavuj kidnapovani su na putu prema manastiru Zočište.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side